Ny

Far man ljuga i ratten?

Får man ljuga i rätten?

Mened är ett brott som återfinns i brottsbalken 15 kap 1 § och det innebär att någon ljuger under ed. Ett vittne i en domstol får som huvudregel avlägga en vittnesed där man lovar att tala sanning, om man då skulle ljuga så kan man begå brottet mened.

Den som avlagt vittnesed inför domstol och sedan i sitt vittnesmål ljuger på ett sådant sätt att målets utgång påverkas kan dömas för mened. Påföljden för mened är normalt fängelse. Det är skillnad på mened och på att vägra besvara en fråga under huvudförhandling. Den som vägrar att svara på frågor kan bli häktad.

Är det olagligt att ljuga i polisförhör?

En fråga som ofta dyker upp är om poliser i förhör med misstänkta personer har rätt att luras eller helt enkelt att ljuga för att få fram vissa svar. Svaret på frågan är enkel; Poliser får inte ljuga eller agera otillbörligt under förhörssituationer. Detta regleras i 23 kap.

Hur går det till på förhör?

Under ett förhör kontrollerar polisen din identitet och du får veta vad du är misstänkt för. Du får möjlighet att lämna din berättelse om det inträffade och din inställning till det du är misstänkt för. Du har rätt att begära att en advokat närvarar vid förhöret och också rätt att inte uttala dig.

Vad händer om man ljuger i rätten?

Om du under ditt vittnesförhör ljuger eller underlåter att berätta vissa saker kan du dömas till mened, 15 kap 1 § brottsbalken. Om du har ljugit med flit för att en oskyldig ska dömas för ett allvarligt brott eller om det har tillfogat stor skada för annan bedöms brottet som grovt.

Får utredare ljuga?

Utredningen ska bedrivas på ett objektivt sätt. Detta innebär att inte bara omständigheter som är till nackdel för dig, utan även omständigheter som är gynnsamma för dig ska beaktas. Bevis som är till din förmån ska tillvaratas. Utgångspunkten är att sekretess råder för de uppgifter som ingår i förundersökningen.

Share this post