Blogga

Hur far man bort husbock?

Hur får man bort husbock?

Håll trähusets fasad väl underhållen med färg så minskar risken för angrepp eftersom husbocken behöver lägga sina ägg i sprickor och springor. Titta efter husbockens flyghål som är ovala cirka 4×7 mm och efter det finfördelade ljusa borrmjölet. Var uppmärksam på knaprande ljud från väggar och tak.

Vad gäller vid hussvamp?

Om ditt hus har drabbats av äkta hussvamp ska du ringa till ditt försäkringsbolag så fort som möjligt och anmäla skadan. Sedan måste du anlita en specialist som vet hur man hanterar äkta hussvamp, Anticimex och Aquademica är exempel på företag som har effektiva metoder för att stoppa hussvampen.

Kan man bli sjuk av hussvamp?

Flera elever på Näslundskolan har blivit sjuka med eksem, hudutslag och rinnande ögon på grund av att det bland annat finns hussvamp i vissa golv. Det är mycket små partiklar som avges när trämaterialet bryts ner som kan skapa irritation, enligt Sam Hamberg, chef på Anticimex avdelning för byggnadsmiljö i Västerås.

Vad menas med Finsågad yta?

Finsågad yta Virke som sågats efter torkning. Minst en flatsida har band- eller cirkelsågad yta. Se Ytstrukturer, Virkessortiment, Trärådhuset, Virke för byggändamål och Ytbehandling av utvändigt trä.

Hur känner man igen husbock?

Ett kännetecken för husbocksangrepp är de synliga ovala flyghålen, cirka 5-8 mm stora, som insekten lämnar efter sig. Även det ljusa borrmjöl som husbocken lämnar efter sig i gångarna är utmärkande.

Vad är Vitvaxad panel?

Vitvaxade paneler har en synlig trästruktur som framträder genom den vaxade ytan. Det gör att rummet upplevs som naturligt och äkta och det är behagligt att vara i rummet. Trä har den effekten på oss människor. Det finns olika sätt att vaxa träpaneler.

Vad är syftet med spontat virke?

Spont eller spontat virke är brädor med spår (not och fjäder) som gör att de kan kilas ihop en efter en, efter eller på varandra. Råspont används vanligtvis i golv, yttertak och väggar.

Var finns husbock?

Husbocken är den mest omtalade insekten av dem som angriper trä i Sverige, då den kan förstöra hela hus. I Sverige förkommer den i de södra delarna av landet, söder om en linje mellan Halland och Gävletrakten, samt på Öland och Gotland. Skadan från husbockslarven hinner ofta bli stor innan den upptäcks.

Share this post