Trendig

Vad ingar i CSN?

Vad ingår i CSN?

Studiemedel består av två delar – ett bidrag som du får, och ett lån som du måste betala tillbaka. Studiemedel är till för dig som studerar på till exempel högskola, universitet, komvux eller yrkeshögskola. Om du läser på grundskole- eller gymnasienivå kan du få studiemedel från och med hösten det år du fyller 20.

Vad är CSN gymnasiet?

Studiebidraget är en del av studiehjälpen för gymnasiestudier. Studiebidraget fungerar som en förlängning av barnbidraget. Du kan få det från och med kvartalet efter att du fyllt 16 år och studerar på heltid på gymnasiet. Som längst kan du få studiebidraget till och med första halvåret det år du fyller 20.

Kan jag få studiemedel?

Det finns även andra bidrag som du kan ansöka om, till exempel om du går en lärlingsutbildning, om din familj har låga inkomster eller om du behöver bo på en annan ort under studietiden. Från och med andra halvåret det år du fyller 20 år får du inte studiebidraget längre. Då kan du i stället ansöka om studiemedel.

Hur betalar CSN ut pengar?

Den första utbetalningen kan du få tidigast tre veckor före terminsstart. Nästa utbetalning får du vid terminsstarten, och därefter betalar vi ut pengarna den 25:e varje månad. Om den 25:e är på en helg eller en röd dag får du pengarna vardagen före. Innan du får pengarna måste du lämna in studieförsäkran.

Hur många poäng för CSN komvux?

På komvux behöver du läsa 20 poäng per vecka för att få rätt till studiemedel för heltidsstudier. Om du läser i 18 veckor innebär det att du måste läsa 360 poäng för att få fullt studiemedel. Folkhögskolan har inget poängsystem. Där räknas i stället antalet timmar som skolan har planerat.

När kan man ansöka om studiemedel?

Om du studerar på gymnasiet eller på en annan utbildning på gymnasienivå kan du få studiemedel (bidrag och lån) tidigast från och med andra halvåret det år du fyller 20. Det gäller oavsett när på året du fyller 20 år. Innan dess kan du få studiehjälp om du studerar på heltid.

När kan jag ansöka om studiemedel?

Det är bra att ansöka så fort du vet vad och var du ska studera. Du behöver alltså inte vänta tills du har blivit antagen. Du kan också ansöka senare, till och med när du har börjat studera.

Vad är min årsinkomst CSN?

De inkomster som du vanligtvis ska räkna med är skattepliktiga inkomster från inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital. Om du ska ansöka om tilläggslån ska du enbart räkna med inkomster från inkomstslagen tjänst och näringsverksamhet.

Share this post