Populära

Vad betyder permittering i Sverige?

Vad betyder permittering i Sverige?

Permittering är när en anställd inte tilldelas något arbete av sin arbetsgivare under en tid, men ändå har kvar sin anställning. I regel behåller anställda sin lön vid permittering, men exakt vad som gäller beror på vad som är avtalat och vad det finns för skäl till permitteringen.

Vad är en permittering?

Permittering innebär att arbetsgivaren befriar personalen från arbete, utan att de sägs upp. Huvudregeln är då att den permitterade ska ha full lön. I samband med corona-krisen har regeringen öppnat för möjlighet till korttidspermittering, eller korttidsarbete.

Vad innebär korttidsarbete?

Korttidsarbete innebär att anställda går ner i arbetstid under en tid samtidigt som arbetsgivaren får ekonomiskt stöd av staten. Reglerna innebär att staten, arbetsgivaren och arbetstagaren delar på kostnaderna för korttidsarbetet.

Vad innebär Korttidspermittering?

Korttidsarbete (även kallat korttidspermittering) innebär att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden. Korttidsarbete kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av att något oväntat händer.

Vad menar man med ordet arbetsbrist?

Arbetsbrist kan vara att det saknas arbetsuppgifter eller att företaget inte har pengar till verksamheten och lönerna. Det kan också ha uppstått en övertalighet på grund av omorganisation. Det viktiga är att anledningen till uppsägningen inte har med den anställda personligen att göra.

Hur lång uppsägningstid har jag på ett vikariat?

Ett vikariat har ett fast slutdatum. Anställningen upphör när den avtalade anställningstiden går ut. Därför finns i regel ingen uppsägningstid för ett vikariat. Anställningen kan dock avslutas i förtid om arbetsgivare och arbetstagare kommer överens om detta.

När har arbetsgivaren skyldighet att förhandla med facket?

Om arbetsgivaren planerar förändringar på arbetsplatsen Vid alla viktigare förändringar av verksamheten, arbets- eller anställningsförhållanden för medlemmar är arbetsgivaren skyldig att kalla till förhandling. Detta är den primära förhandlingsskyldigheten som följer av 11 § medbestämmandelagen (MBL).

Hur lång är uppsägningstiden vid arbetsbrist?

Uppsägningstider om arbetsgivaren säger upp dig och det inte finns kollektivavtal

Sammanlagd anställningstid Uppsägningstid från arbetsgivarens sida
Minst 2 år men kortare än 4 år 2 månader
Minst 4 år men kortare än 6 år 3 månader
Minst 6 år men kortare än 8 år 4 månader
Minst 8 år men kortare än 10 år 5 månader

Share this post