Blogga

Vad menas med begreppet etnicitet?

Vad menas med begreppet etnicitet?

Definition av etnisk tillhörighet Med etnisk tillhörighet avses att någon tillhör en grupp av personer som har samma nationella eller etniska ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande. Alla människor har minst en etnisk tillhörighet.

Vad betyder låg KASAM?

Känslan av sammanhang består av tre områden: meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet. KASAM blir ett mätvärde på summan av mängden meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet en person har. Desto högre KASAM, desto bättre förutsättningar finns för att hantera motgångar, stress och finna meningsfullhet i livet.

Etnicitet används idag för att beskriva tillhörighet till en grupp som definierar sig som skild från andra vad gäller ursprung och kultur. Ursprung kan syfta på släktskap, historia eller geografisk härkomst.

Hur skildras temat vi och de på olika sätt?

Normer kan påverka hur människor ser på andra men också på det sätt vilket individen ser på sig själv och därmed skapar sin identitet utifrån. Den objektiva identiteten är bilden andra har av dig, den subjektiva identiteten är din egen självbild.

Hur påverkar etnicitet arbetsmarknaden?

De invandrade som inte kommer från västvärlden får det ofta svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Istället för att ta till vara på de resurser som finns i landet tar vi in arbetskraft från övriga Europa. Invandrare med akademisk examen får ibland ta lågavlönade jobb som inte kräver någon utbildning.

Vilken betydelse kan etnicitet ha på svensk arbetsmarknad?

Kön och etnicitet är delar av en underordningsprocess som jämte och samverkade med klass skapar olika villkor för människor. Det är dock inte alltid enkelt att se om det specifikt är t. ex. klass eller etnicitet som gör att det är svårare för vissa att etablera sig efter sin utbildning.

Vad ska man göra för att personer med annan etnisk bakgrund ska komma in på arbetsmarknaden?

– Viktigast är att skapa fler jobb att söka, bland annat genom att ställa om samhället till att bli mer klimatsmart och grönt. Men det handlar också om att riva strukturella hinder som gör det svårt för människor att utbilda sig för att kunna ta jobben.

Share this post