Allmänning

Hur manga grallar finns det i Sverige?

Hur många grållar finns det i Sverige?

I Sverige såldes det över 33 000 grållar när det begav sig och fortfarande finns det över 20 000 exemplar som fungerar i landet. Intresset för gamla traktorer, och inte bara då grållar, har verkligen exploderat i Sverige de senaste 20 åren.

Vilket land kommer MF ifrån?

MF-fabrik i Frankrike.

Hur fort går en Grålle?

Högsta tillåtna hastighet för traktorer var tidigare 20km/h. Därför är maxhastigheten på en Grålle strax över 20km/h. I Sverige höjdes tillåten hastigheten till 30km/h 1952. Då skulle även traktorn registreras. 1995 vid inträdet till EU höjdes hastigheten till 40km/h, gäller nya traktorer, efter 2003.

– Ja det var ju en revolution förståss. En egen traktor som vi kunde använda precis när vi ville, annars hade vi lånat traktor och det gick ju bara ibland. I Sverige såldes det över 33 000 grållar när det begav sig och fortfarande finns det över 20 000 exemplar som fungerar i landet.

När blev Ferguson Massey Ferguson?

Efter andra världskriget återvände Ferguson till Storbritannien och från 1946 tillverkades hans traktorer av Standard Motor Company i Coventry. 1953 slog Ferguson samman sitt företag med Massey-Harris och bildade det som idag är Massey Ferguson.

Hur mycket orkar en Grålle dra?

Grållen är en törstig maskin, som drar ungefär lite över 2 liter bensin per mil. Efter andra världskriget hade bensin ett oktantal under 80, och provningen hos Statens Maskinprovningsanstalt år 1947 skedde med oktan-antal 74. Trots detta går det bra att köra en Grålle på dagens bensin.

Hur mycket kostade en Grålle?

Pris och papper? Under 10 000 kronor och du har en kul vinter eller två framför dig i verkstan med ett vindögt exemplar. Att renovera Grålle är lätt och billigt. Funktionsdugliga men lite ärrade bruksmaskiner kostar runt 15 000.

Share this post