Trendig

Hur mar man efter kranskarlsrontgen?

Hur mår man efter kranskärlsröntgen?

Så mår du efteråt Du får stanna några dagar på sjukhuset om du har genomgått undersökningen i samband med att du har lagts in akut på sjukhus, till exempel för en hjärtinfarkt. Hur länge du behöver stanna beror på vilken behandling du har fått och om någon ytterligare behandling planeras.

Vad är Koronarangiografi?

Kranskärlsröntgen med datortomografi (datortomografisk koronarangiografi, DTKA) är en snabb och icke-invasiv röntgenmetod som kan användas för att identifiera förträngningar, stenoser, i hjärtats kranskärl. Syftet är att utreda misstänkt kranskärlssjukdom.

Kan man känna av en stent?

Men ofta är det en intensiv, krampartad smärta, man kan också uppleva kvävningskänsla, tycka att en tyngd vilar på bröstet och man kan känna extrem trötthet.

Så mår du efteråt Du ska inte köra bil under det närmaste dygnet efter undersökningen och bör undvika fysisk ansträngning den första veckan. Du får stanna några dagar på sjukhuset om du har genomgått undersökningen i samband med att du har lagts in akut på sjukhus, till exempel för en hjärtinfarkt.

Hur lång tid tar det att operera hjärtklaff?

Själva ingreppet tar en till två timmar. Total vårdtid på sjukhuset är oftast två till fyra dagar.

Hur mår man efter kranskärlsoperation?

Vanligt att vara trött första tiden efter operationen Den första tiden kan kännas jobbig eftersom du kan vara trött och medtagen. Du får smärtlindring om du har ont. Den närmaste tiden efter operationen är det vanligt med följande: Du kan få ett överskott av vätska i kroppen som gör att du går upp i vikt.

Vad är angio undersökning?

Angiografi är en röntgenundersökning som görs för att ta reda på om det finns förändringar eller sjukdomar i blodkärlen. Kontrastmedel sprutas in i blodkärlet och läkaren kan då med hjälp av röntgen se hur kärlet ser ut. Vid vissa undersökningar av blodkärl används datortomografi i stället för angiografi.

Hur lång tid tar kranskärlsröntgen?

Undersökningen tar oftast 15–30 minuter, men ibland längre tid. Du måste stanna på sjukhuset i minst några timmar efteråt.

Hur fungerar kranskärlsröntgen?

Under en kranskärlsröntgen undersöker vi blodflödet i kärlen på utsidan av hjärtat. För att kärlen ska synas måste läkaren spruta in kontrastmedel genom en kateter, som förs in till kranskärlen via handleden eller ljumsken.

Vad innebär embolisering?

Med embolisering menas att man täpper till kärl till livmodern eller äggstockar. Du har tillsammans med din gynekolog gått igenom olika behandlingsalternativen och kommit fram till att embolisering är det mest lämpliga valet.

Vad är angio Seal?

Angio-Seal är ett system som implanterar ett ankare på kärlets insida och fäster den via en suturtråd på en kollagenplugg som ligger på kärlets utsida, en s.k. „sandwich system“.

När gör man kranskärlsröntgen?

På Kranskärlsröntgen röntgas hjärtats kranskärl, vid behov utförs ballongvidgning av förträngningar. Om du har kärlkramp, hjärtinfarkt eller om det finns misstanke om andra hjärtbesvär kan du få genomgå en kranskärlsröntgen för att undersöka om det finns förträngningar eller stopp i kranskärlen.

Share this post