Allmänning

Vilka sprak laser man i skolan i England?

Vilka språk läser man i skolan i England?

I så gott som alla europeiska länder är engelska det främmande språk som de flesta elever läser i grundskolan och gymnasieskolan.

Varför behövs modersmålsundervisning?

Syftet med undervisningen är att ge eleven möjlighet att utveckla kunskaper i och om sitt språk. Modersmålet har stor betydelse för barns språk, identitets-, personlighets- och tankeutveckling. Ett välutvecklat modersmål ger bra förutsättningar att lära sig svenska, andra språk och andra ämnen.

När har man rätt till hemspråk?

Du som har ett annat modersmål än svenska har rätt till modersmålsundervisning. Modersmål är ett eget ämne som du kan läsa båda inom ditt vanliga schema eller utanför. Du har särskilda rättigheter att läsa ditt modersmål om du tillhör en nationell minoritet. Du har rätt att få undervisning i modersmål som språkval.

Varför har man hemspråk?

Modersmålet har stor betydelse för en elevs språkliga, känslomässiga sociala och intellektuella utveckling och framgång och det är viktigt att både de flerspråkiga barnen, deras föräldrar, skolan och samhället vet och förstår detta och ser till att barn kan behålla och utveckla sina modersmål.

Vilka ämnen läser man i England?

Kärnämnen är matematik, engelska och naturvetenskap (science) som också är obligatoriska mellan 5 och 16 års ålder. Resterande ämnen är obligatoriska under ett eller flera key stages eller årskurser (se nedan).

Har alla barn rätt till hemspråk?

Ditt barn kan ha rätt till modersmålsundervisning. Modersmålsundervisning ges till barn som talar ett annat språk än svenska hemma. Barn som talar ett annat språk än svenska hemma kan få undervisning i sitt modersmål i skolan från och med årskurs 1.

Vad är skillnaden mellan hemspråk och modersmål?

Termen användes i det svenska utbildningsväsendet från 1968 (då hemspråksundervisning infördes) fram till 1996, då regeringen beslutade att begreppet skulle ändras till ”modersmål” for att ”lyfta fram betydelsen av undervisningen och markera att denna måste kunna genomföras som annan språkundervisning i skolan.

Share this post