Allmänning

Kan man fa hiv genom att bli avsugen?

Kan man få hiv genom att bli avsugen?

Överföring av hiv kan möjligen ske ”åt båda hållen” men störst risk för överföring är det för den som suger av, särskilt om det kommer sperma i munnen. Blod, sperma och slidsekret innehåller mest virus. Det finns ingen risk att få hiv av saliv.

Hur bromsar man hiv?

Däremot finns det idag behandling mot hiv som gör att en person som lever med hiv kan leva ett långt och fullgott liv. En lång rad så kallade antiretrovirala läkemedel (ARV) finns som hämmar virusets replikering och därmed nedbrytningen av immunförsvaret vilket innebär att utvecklingen av aids skjuts upp.

Hur kan man förebygga hiv?

Det bästa skyddet mot hiv är att praktisera säker(t) sex och inte dela injektionsverktyg. Kondom är ett bra skydd mot hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar, såvida den är hel och används under hela samlaget. Det finns idag inget vaccin mot hiv.

Vad händer om man inte behandlar hiv?

Viruset förstör vita blodkroppar som är viktiga för immunförsvaret. När de vita blodkropparna förstörs blir immunförsvaret sämre. Om du inte får behandling bryts immunförsvaret ner så mycket att du börjar få andra sjukdomar. Det kallas för aids.

Vad är en Primärinfektion?

Primärinfektion innebär att man blir sjuk. Vissa blir inte särskilt sjuka, andra får kraftiga symptom som vid en svår influensa och behöver söka vård. Efter en eller ett par veckor går primärinfektionen över men man brukar fortsätta ha svullna lymfkörtlar efteråt.

Hur sjuk blir man av hiv?

Symtom och komplikationer Några veckor efter smittillfället får den som smittats av hiv en primärinfektion som för en del personer kan ge symtom. Symtomen är oftast lindriga och snabbt övergående med en period av feber, ont i halsen, svullna lymfkörtlar och ibland även utslag. Andra märker ingenting.

Hur länge kan man gå med hiv?

När hiv-infektionen pågått längre tid (3-10 år) och patientens immunförsvar har försämrats uppträder symtom i form av trötthet, viktnedgång och symtom på opportunistiska infektioner såsom svampinfektion i hals eller matstrupe, dubbelsidig lunginflammation, Pneumocystis jirovecii carinii pneumoni (PCP), CMV-kolit eller …

Hur vet man om man har hiv?

För att diagnostisera hiv används idag i Sverige rutinmässigt laboratoriebaserade kombinationstest, som detekterar hiv-antigen (p24) och specifika IgM- och IgG-antikroppar mot hiv. Ett sådant laboratorietest påvisar ofta redan efter två veckor och senast inom sex veckor från ett expositionstillfälle.

Share this post