Trendig

Kan bilen dra slapet?

Kan bilen dra släpet?

Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst 3 500 kg. Du får dra en lätt släpvagn som väger högst 750 kg i totalvikt. Du får även dra släpvagnar som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 4 250 kg.

Vad händer om man kör släp utan be?

Det finns en risk att körkortet återkallas, alt. att du tilldelas en varning. Det finns även en chans att överträdelsen ses som ringa vilket inte utmynnar i någon åtgärd för körkortsinnehavet.

Hur mycket får man dra med be?

Med behörigheten BE får du köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och en eller flera släp kopplade till bilen. Släpets eller släpens sammanlagda totalvikt får dock inte vara över 3 500 kg. BE-behörigheten har inte någon begränsning för bilens och släpets sammanlagda totalvikter.

Vilken släpvagn får du dra med B körkort?

Generellt kan man säga att ett lätt släp har en totalvikt på högst 750 kg. Även ett släp med högre totalvikt än 750 kg kan vara lätt, så länge den sammanlagda totalvikten på släp och bil är högst 3 500 kg. För att köra sådana fordonskombinationer räcker det med körkort med behörighet B.

Vad händer om man kör med för tung husvagn?

Om du kör en husvagn som är för tung för din behörighet och blir stoppad av polisen riskerar du att bli dömd för olovlig körning. Detta framgår av 3§ Lag om straff för vissa trafikbrott. Det vanliga straffet för olovlig körning är böter.

Får man köra 90 med husvagn?

För fordon som vägen under 3,5 ton är gränsen 130 km/h. För fordon över 3,5 ton är gränsen 90 km/h.

Hur mycket får man köra med husvagn?

Husvagnen får väga max 750 kg, alternativt får ekipaget max väga 3,5 ton. Transportstyrelsen har en användbar släpvagnskalkylator om du vet registreringsnummer på bil och husvagn. Med utökat B-körkort, B96, får du dra släp som väger över 750 kg, så länge ekipaget väger max 4250 kg.

Share this post