Blogga

Vad innebar att vara moralisk?

Vad innebär att vara moralisk?

Vår etik eller moral talar om för oss vilka handlingar som anses rätt och vad vi bör eftersträva eller undvika i moraliska situationer. Etik och moral handlar alltså om vad som är gott och ont, rätt och fel. Men det är viktigt att skilja på vad som är rätt och fel enligt juridiska lagar och ur ett etiskt perspektiv.

Vad är moralisk kompetens?

Moralisk kompetens handlar om att se, bedöma och reflektera kring händelser och beslut i vardagen för att sedan agera mer moraliskt.

Vad är etik kompetens?

– Etisk kompetens handlar om att kunna uppfatta och sätta ord på de värden och intressen som står på spel, och kanske kommer i konflikt med varandra.

Hur blir man en dygdig person?

Några kandidater: Dygder: Ärlighet, generositet, mod, tolerans, måttlighet, arbetsamhet, hänsynsfullhet, pålitlighet, lojalitet, vänlighet, vishet, självförtroende, medkänsla, hövlighet, tålamod, …

Vad är kristendomens Dygdetiska inslag?

Till karaktärsdygderna (de moraliska dygderna) räknas: mod, besinning (måttfullhet), frikostighet, storslagenhet (högsinthet), stolthet, ambition, godlynthet, vänlighet, uppriktighet, kvickhet, och rättrådighet.

Vad är moraliskt ansvar?

Att vara moraliskt ansvarig för någonting innebär att man med rätta kan sägas vara moraliskt klandervärd eller berömvärd för detta. Tillägget ”moraliskt” särskiljer moraliskt ansvar från den bredare termen ”ansvar”; den senare täcker exempelvis även in sådant som kausala faktorer.

Har människan en moral redan när hon föds Vad tror och hur tänker du?

Med hänvisning till flera sådana experiment argumenterar Paul Bloom för att människan inte föds som ett tomt ark, utan faktiskt har vissa moraliska principer redan från början, och att detta är något som växt fram genom evolutionen.

Var går gränsen för vårt moraliska ansvar?

Så länge du inte betraktas som psykiskt sjuk och oförmögen att ta ansvar för dina handlingar får du ta konsekvensen av dem. Det finns också en moralisk aspekt att tänka på. Även om något inte är olagligt att göra kan det vara socialt oacceptabelt eftersom det betraktas som moraliskt förkastligt.

Share this post