Blogga

Hur byter man Slapvagnskontakt?

Hur byter man Släpvagnskontakt?

Trots att de flesta släp har 7-poliga kontakter kan du behöva en kontakt med 13 poler på grund av backsensorer och annan elektronik. Du kan antingen köpa kontakten hos oss och själv byta den eller du kan låta Autoexperten byta den åt dig.

Hur besiktigar man släp?

Vi kontrollerar att hjulen sitter fast och är monterade på rätt sätt. Däcken ska ha rätt mönsterdjup och vara utan skador. Vi undersöker även släpvagnens fjädring, och spinner upp hjulen för att kontrollera eventuellt missljud i hjullager.

Hur ta isär 13-polig Släpvagnskontakt?

Plocka isär stickkontakten till en 13-polig släpvagnskontakt och kontrollera om sladdarna sitter fast ordentligt i den. De kan lätt lossna när sladden till stickkontakten dras i. Använd en mindre mejsel eller en kniv och håll isär stiften stickkontakten.

Varför har man 13-polig kontakt?

Syftet med 13-poligt är egentligen att, förutom de vanliga lamporna, innehålla två strömmatare som levererar ström till husvagnens batteri, kylskåp och innerbelysning etc om du inte övernattar på en camping. Vi rekommenderar alltså endast 13-poligt om du har en husvagn eller annan vagn som behöver 13 poler.

Hur ta isär 13-polig släpvagnskontakt?

När blir släpvagnen Besiktningsbefriad?

Fordon som är 50 år (mc 40 år) eller äldre är besiktningsbefriade om de har en godkänd kontrollbesiktning gjord när de har blivit 50 år. Vid beräkning av åldern utgår man ifrån ”Fordonsår” i vägtrafikregistret.

När är en släpvagn Besiktningsbefriad?

Den 20 maj 2018 infördes nya besiktningsregler. Det innebär att fordon som är 50 år eller äldre kan befrias från besiktning. En förutsättning för att bli befriad från besiktning är att fordonet har en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom de senaste 2 föregående kalenderåren för att undantaget ska börja gälla.

Hur sätter man på släpvagn?

KOPPLA PÅ SLÄPET – steg för steg

  1. Backa till och placera dragbilen med dragkroken precis under kulhandsken.
  2. Lossa spärren på kulhandsken och lyft handtaget samtidigt som du börjar veva på stödhjulet.
  3. Sänk ner kulhandsken över dragkulan.
  4. Kontrollera noga att kulhandsken har ordentligt tag om dragkroken!

Share this post