Rekommendationer

Vad ar en Tandkula?

Vad är en Tändkula?

Denna kammare var ursprunget till vad vi kallar för tändkula. Tändkulan har ofta formen av ett ihåligt gjutjärnsklot med en mer eller mindre bred kanal till förbränningsrummet. Tändkulan är en del av förbränningsrummet och den saknar kylning. Tändkulan till en Avance fotogenmotor fram till ca 1920.

Hur fungerar en Råoljemotor?

Bränslet sprutas in i kammaren av en pump och när kolven pressar upp luft i kammaren stiger temperaturen genom kompressionen, värmen i kulans väggar och i de kvarvarande förbränningsresterna till sådan nivå att bränsle-luftblandningen antänds.

Under vilken kombination av belastning och varvtal arbetar motorn med högsta verkningsgrad?

Hastigheten beror på bränslet och bestämmer det varvtal som ger bäst verkningsgrad. En stor fartygsdiesel går på tjockolja som brinner långsamt. Cylindern är lång och varvtalet måste vara så lågt som ca 100 varv/min vilket är ett utmärkt propellervarvtal.

Hur man startar en tändkulemotor?

Större motorer, 20 hk och mera, kan bara i yttersta nödfall startas med handkraft. I stället använder man där en krutpatron eller tryckluft för att dra motorn runt ett varv, vilket är tillräckligt för en första tändning.

När kom Tändkulemotorn?

Tändkulemotorn uppfanns år 1890 av en engelsman som hette Herbert Akroyd. Hans motor var av 4-taktstyp och hade en okyld förstorad del på cylindertoppen. Motorerna tillverkades av Hornsby & Sons i Grantham och som bränsle användes fotogen.

Vilken bensin till 4-takt moped?

Best Fuels 4-takts bensin passar alla kända fabrikat utav gräsklippare, mopeder och övriga 4-takts motorer där man eftersträvar en jämn gång, hög driftsäkerhet och en så bra arbetsmiljö som möjligt. Best Fuel Alkylatbensin 4-takt går utmärkt att använda till 2-taktsmotorer med separat oljesmörjning.

Hur vet jag om det är 2 eller 4-takt?

I fyrtaktsmotorn förses motorn normalt sett med smörjmedel från ett separat oljetråg. Om du är osäker på om din motor är tvåtakt eller fyrtakt, kolla om det finns ett separat oljetråg eller en oljesticka. I så fall är det en fyrtaktsmotor, och då ska du använda Aspen 4.

Share this post