Blogga

Vad hander med vridmomentet om varvtalet blir hogt over 1500 varv )?

Vad händer med vridmomentet om varvtalet blir högt över 1500 varv )?

Produkten av vridmoment och varvtal (effekten) kommer sålunda ha sitt maximum i ett högre varvtal än max vridmoment eftersom det är just en produkt av ett approximativt konstant värde (vridmomentet) och ett linjärt ökande värde (varvtalet). Ofta ligger max effekt nära motorns maximala varvtal.

Hur många NM har min bil?

I en bromsbänk mäts bara vridmoment vid vissa varvtalsintervall, det antal hästkrafter som motorn ger får man fram genom en matematisk formel (hk = Nm gånger rpm delat med 7.022). Låt oss som exempel ta en BMW M135i (turbomotor) som ger 450 Nm redan vid 1.500 rpm och då alltså utvecklar 96 hk vid samma varvtal.

Hur mäter man vridmoment?

Mätprincip: När ett vridmoment appliceras på en axel, uppstår torsion i axeln. Denna torsion kan man mäta genom att limma töjningsgivare på axelns yta. Ett samband finns sedan mellan torsion och töjningen i givarriktningen. Vidare finns ett linjärt samband mellan vridmoment i axeln, och torsionen i axeln.

Hur skulle vridmomentet kunna ökas i en motor?

Om du har en motor med liten slagvolym och lågt vridmoment MEN högt varv, kan du alltid kompensera detta med en låg utväxling för att få ett enormt vridmoment på bakhjulet (där det räknas). Effekten blir däremot alltid densamma, då varvtalet minskas när vridmomentet ökas.

Hur stor effekt lämnar motorn ut på axeln?

Om en 7,5 kW motor vid en viss driftspunkt avger 7,5 kW på axeln vid en verkningsgrad på 90 procent, så drar den alltså en elektrisk effekt på 7,5/0,90 = 8,3 kW. Detta är viktigt att komma ihåg vid en energikartläggning. Förlusterna i motorn, som vi inte har någon nytta av, är 8,3 – 7,5 = 0,8 kW.

Hur mycket är 10 NewtonMeter?

10 Nm är ungefär 1 kg.. / hävarmen.. så 20 Nm är ungefär 2 kg, dvs ingen större kraft.

Hur många Nm är handkraft?

I instruktionsboken till min CBR600 står det att man ska dra åt oljefiltret med specialnyckel, åtdragningsmoment 10Nm. 10Nm klarar man ju med handkraft.

Vilket varvtal ger bäst vridmoment lastbil?

Vridmomentet byggs upp extremt snabbt direkt över tomgång och når sitt max på 500 Nm i intervallet 1.370–4.500 rpm. Turbomatningen ger inte bara en hög och ”bred” vridmomentkurva, toppeffekten på 260 kW (354 hk) uppnås vid 5.400–6.400 rpm.

Hur mycket vridmoment?

Share this post