Ny

Vilka omraden ska du som vardpersonal vara uppmarksam pa Enligt Senior alert?

Vilka områden ska du som vårdpersonal vara uppmärksam på Enligt Senior alert?

I Senior alert handlar vårdprevention om att arbeta förebyggande med trycksår, undernäring, fall, munhälsa, blåsdysfunktion samt rehabilitering. Alla områden påverkar varandra.

Vad är syftet med Senior alert?

Senior alert är en del av en nationell satsning för bättre vård och omsorg om de mest sjuka äldre. Med bra rutiner och arbetsmetoder förebyggs vårdskador såsom trycksår, undernäring och fall. Genom att vara med i Senior alert bidrar du till en bättre vård och ett bättre liv för sjuka äldre.

Hur ofta ska man göra Senior alert?

Ny riskbedömning görs 1 gång per år samt vid behov vid förändring. Händelser (fall, trycksår, viktnedgång) registreras i Senior Alert då de uppkommer. Vilka yrkesgrupper ska göra riskbedömningarna? yrkeskategorier kan utföra riskbedömningar.

När ska man göra Senior alert?

Senior alert ska användas inom alla de vård- och omsorgsenheter som möter äldre personer med behov av vårdprevention, både inom kommunal- privat- och regionverksamheter. Enheterna kan vara särskilda boenden, korttidsboenden, hemsjukvård, LSS, sjukhusavdelningar och vårdcentraler.

När startade Senior alert?

Inom den kommunala vård och omsorgsektorn lanserades 2006 kvalitetsregistret Senior alert i syfte att systematisera ett vårdpreventivt arbetssätt. Ambitionen var att utveckla verksamheter genom ett systematiskt och förbyggande arbete inom områdena fall, trycksår och undernäring.

Hur ofta ska Senior Alert göras?

Hur arbetar man med Senior alert?

Det förebyggande arbetssättet och logiken i Senior alert bygger på vård- och omsorgsprocessens steg: Identifiera risker och analysera orsaker för fall, trycksår, viktminskning, ohälsa i munnen och blåsdysfunktion. Planera och genomföra förebyggande åtgärder. Följa upp åtgärder och utvärdera resultat.

Vilka är de förebyggande åtgärderna?

Åtgärder för att förebygga

  • Genomför en strukturerad riskbedömning.
  • Genomför hudbedömning.
  • Minska tryck, skjuv och friktion, exempelvis genom lägesändring och tryckavlastning.
  • Håll huden torr, mjuk och smidig genom förebyggande hudvård.
  • Tillgodose och följ upp närings- och vätskebehov.

Share this post