Rekommendationer

Hur forsoker kroppen kompensera hjartsvikt?

Hur försöker kroppen kompensera hjärtsvikt?

När hjärtats pumpförmåga minskar, kompenserar kroppen genom att öka pulsen och därmed kan hjärtat pumpa runt mer blod. En minskad pumpförmåga kan också leda till hjärtförstorning. Om hjärtat inte orkar pumpa ut blodet i samma takt som det fylls på, utvidgas hjärtat för att få plats med den ökade blodmängden.

Kan man jobba med hjärtsvikt?

Arbete. I de flesta fall kan hjärtsvikten kontrolleras och behandlas så man kan fortsätta att arbeta som vanligt. Graden av hjärtsvikt liksom kraven på arbetet gör dock att man kan behöva justera arbetstid eller byta ut ansträngande arbetsuppgifter.

Vad är symtom vid svår hjärtsvikt?

Det här är några vanliga symtom vid hjärtsvikt: Du är trött och orkar mindre. Du blir lätt andfådd. Du har svullna anklar och ben. Du har ont i magen och ibland svårt att äta. Du har svårt att sova liggande. Du behöver ofta gå upp och kissa på natten. Det här är några symtom vid svår hjärtsvikt, som kan vara livshotande:

Hur gör du för att må bättre trots hjärtsvikt?

Du kan göra följande för att må bättre trots sjukdomen om du redan har hjärtsvikt: Ta dina läkemedel regelbundet och i rätt dos. Gå på regelbundna besök hos läkare eller sjuksköterska som är specialiserad på hjärtsvikt. Rör på dig regelbundet.

Hur löser man strömstöt i hjärtat?

ICD löser ut en strömstöt genom hjärtmuskeln om hjärtat får en svår rytmrubbning. Då avbryts rytmrubbningen och hjärtat slår som vanligt igen. Det är vanligt att ha behov av både CRT och ICD. Då finns det apparater med bägge funktionerna i samma dosa, så kallade CRT-D. Dessa apparater kan vara livräddande vid hjärtsvikt.

Hur får du behandling med Hjärtklaffssjukdomar?

Du får alltid behandling med läkemedelom du har hjärtsvikt. Ibland behöver du även få behandling för någon annan hjärtsjukdom som har orsakat hjärtsvikten. För en del kan till exempel en hjärtklaffsoperation förbättra hjärtats pumpfunktion. Läs mer om hjärtklaffsoperation i texten Hjärtklaffssjukdomar

Share this post