Blogga

Vad ar en hysterektomi?

Vad är en hysterektomi?

En hysterektomi är ett kirurgiskt ingrepp som innebär att livmodern tas bort samt att hela eller delar av äggledare/äggstockar och ibland livmoderhalsen plockas bort. Ungefär en tiondel av alla födda med livmoder i Sverige genomgår en hysterektomi någon gång under sin livstid.

Vad är laparoskopisk hysterektomi?

laparoskopisk hysterektomi är en mindre invasiv metod för att avlägsna livmodern från bukhålan. Tre små snitt görs i närheten av naveln och ben höft. Den operativa läkaren skär livmodern bort från livmoderhalsen och använder kirurgiska instrument till skär den i strimlor.

Har du äggstockar bort under hysterektomi?

Om dina äggstockar togs bort under hysterektomi, då du kommer att uppleva symptom på klimakteriet samt andra postoperativ symptom. Dessa symptom omfattar värmevallningar, humörsvängningar, nattliga svettningar och torrhet i slidan. Din läkare kan ordinera hormonersättningsterapi att minska svårighetsgraden av dessa symtom.

Hur många portar används vid laparoskopisk hysterektomi?

Vid laparoskopisk/robotassisterad hysterektomi används vanligtvis 3-5 portar (troakarer) beroende på operationens omfattning. Titthålsoperationer sker med patienten i Trendelenburgs läge, det vill säga med huvudet tippat nedåt till cirka 15-30 grader.

Hysterektomi, d v s borttagande av livmodern (uterus), är ett av de vanligaste kirurgiska ingreppen inom operativ gynekologi. Vid benigna tillstånd kan antingen hela livmodern (total hysterektomi) eller borttagande av livmoderkroppen med bevarande av livmoderhalsen (subtotal hysterektomi) väljas.

Varför träna efter en hysterektomi?

Träning efter en hysterektomi Efter en hysterektomi har den opererade ofta ont. För att möjliggöra fysisk aktivitet och träning är det viktigt att ta den smärtlindring som rekommenderas från sjukhuset där operationen genomfördes. Det är viktigt för hälsan i stort att komma ur sängen så fort som möjligt efter en operation.

Vad är den vanligaste cancerformen hos män?

Den vanligaste cancerformen hos män är prostatacancer. 68,7% relativ 10-årsöverlevnad. Så många kvinnor beräknas leva 10 år efter att de fått sin cancerdiagnos. 68,9% relativ 10-årsöverlevnad. Relativ överlevnad mäter alltså sannolikheten att överleva sin cancersjukdom.

Share this post