Populära

Varfor stiger energipriser?

Varför stiger energipriser?

Sverige är en del av det globala energisystemet. Priset på naturgas och kol har stigit kraftigt under 2021 på grund av en ökad efterfrågan, låga lagervolymer och stor konkurrens från Asien. Priset på utsläppsrätter har också stigit och är på rekordhöga nivåer.

Vad kostar en kubikmeter naturgas?

BIOGAS 100 Kontakta Kundservice så berättar vi mer. **** Biogas innehåller mer energi än bensin, därför ska du dela gaspriset med 1,5 för att kunna jämföra med bensinpriset. Koldioxidskatt för naturgas som fordonsbränsle 2022 är 2,61 kr/Nm3 vilket motsvarar cirka 3,48 kr/kg för naturgas.

Vad kostar 1 kubik gas?

För att räkna ut jämförelsepriset på biogas och bensin behöver du alltså lägga till 1,2 kronor på det aktuella gaspriset: Om gaspriset ligger på 21,05 kr/kilo blir jämförelsepriset för BIO-CNG-kunder [21,05 – 0,35 + 1,2] / 1,5 = 14,60 kr per liter jämfört med bensin.

Är naturgas bra för miljön?

Naturgas. Naturgas ger lägst utsläpp av koldioxid per energienhet jämfört med andra fossila bränslen. Däremot finns risker för annan klimatpåverkan. Naturgas består framför allt av gasen metan som har en klimatpåverkan som är 34 gånger högre än koldioxid (utifrån FN:s klimatpanels rapport 2013).

Varför stiger elpriset 2021?

– Bakgrunden är framför allt höga priser på naturgas vilket lett till höga elpriser i hela Europa. Till detta kommer höga priser på kol och utsläppsrätter, periodvis låg vindkraftsproduktion och en ökad efterfrågan på el med återhämtning efter Coronapandemin.

Hur får man fram naturgas?

Naturgas består till största delen av metan och utvinns från källor på land eller under havsbotten. Hälften av naturgasen används inom industrin. Naturgas är en organisk produkt som bildades i jordskorpan för flera miljoner år sedan genom förmultning av levande organismer.

Varför höga elpriser Sverige?

Särskilt gaspriset är mycket högt för tillfället, på grund av låga nivåer i de europeiska gaslagren och minskade leveranser från Ryssland. El som produceras med fossila bränslen måste dessutom kompenseras för med utsläppsrätter. Dessa är högt prissatta just nu och påverkar nivån på elpriset.

https://www.youtube.com/watch?v=QPUKnfStpK0

Share this post