Allmänning

Nar fryser motorn sonder?

När fryser motorn sönder?

Har man haft i glykol så att fryspunkten åtminstone ligger på -10 eller lägre så är det väldigt ovanligt att vätskan blir homogen och börjar spränga sönder blocket. Det brukar bara bli en issörja i kanalerna som inte expanderar på samma sätt som ett isblock.

Vad händer om vattnet fryser i motorn?

Det är då det finns riskt att blocket spricker pga av att när vattnet fryser i de fyllda kylkanalerna så finns det ingen utrymme för isen att expandera, alltså blir det så stora påfrestningar innifrån så blocket kan spricka. Självfallet spricker ju inte blocket såfort det blir några minus.

Kan utombordaren frysa?

och ja! Utombordare tål minusgrader, nej du behöver inte göra annat än låta vattnet rinna ur motorn.

Vilken temperatur fryser ren glykol?

Ren glykol fryser vid ungefär -10 grader. Koncentrerad vätska ska för bästa effekt och frysskydd blandas 50/50 med vatten. Vid högre koncentration försämras värmeupptagningsförmågan och blandar man i mindre försämras korrosionsskyddet och frysskydd.

Vad händer om bilen fryser?

Problem: Kylarvätskan i bilen kan frysa på grund av väldigt kalla temperaturer utomhus. Det leder till att motorn inte kyls i den utsträckning som krävs, vilket i sin tur kan leda till mycket omfattande skador på motorn. För att inte tala om att du kan bli stående var som helst i mindre angenämt väder.

https://www.youtube.com/watch?v=YyU58oHyBY0

Som man kan utläsa krävs det rätt mycket vatten för att fryspunkten ska höjas väsentligt. För att halvera fryspunkten måste man tillsätta lika mycket vatten som det redan finns i blandningen och så mycket vatten bör det inte finnas kvar i kylsystemet när motorn tömts.

Vad måste du tänka på för att undvika skador på din motor?

För att du ska kunna använda din motor längre bör du tänka på detta:

  1. Undvik alltför höga varvtal under körning.
  2. Undvik alltför låga varvtal under körning.
  3. Använd glykol.
  4. Använd inte fel bränsle.
  5. Undvik skador som beror på långvarig förvaring.

Share this post