Rekommendationer

Vad ska man prata om med aldre?

Vad ska man prata om med äldre?

Fråga dem vad för motto de levt utefter och vilken livsfilosofi de tycker att man bör leva efter. Kanske säger de: “Allt löser sig”, “Lev livet fullt ut och stanna upp och njut längs resan” eller ger dig något annat klokt livsråd. Risken är stor att du hittar ett inspirerande livsmotto att leva efter.

Hur pratar man med gamla människor?

När man är äldre har man ju ett större ordförråd och man använder det säkert flitigt. Precis som när man är yngre och har lärt sig ett nytt ord, då använder man det så ofta man kan. Yngre människor brukar dessutom ha svårt att uttala vissa bokstäver, samtidigt som äldre människor kanske talar lite saktare.

Hur visar du respekt mot äldre människor?

En äldre människa bör till exempel visa respekt för en yngre, för den yngres uppfattningar. Vad saknar den unga människan jämfört med den äldre? Livserfarenhet! Respekt är att lyssna, försöka förstå.

Hur vi pratar med äldre människor?

Hennes forskning förklarar inget om varför vi höjer tonen när vi talar till äldre, men hon tror att vi gör det för att det känns naturligt. – När man ökar styrkan på rösten så höjer man gärna tonen också, säger hon. Det gör vi spontant. En ljusare röst kan också vara ett sätt att visa omsorg.

Vad är gruppstöd?

Stödet är en hälsofrämjande insats som syftar till att förbättra barnets hälsa och mående här och nu, men också att förebygga psykisk ohälsa över tid. Bris gruppstöd leds av Bris kuratorer och gruppledare och arrangeras både i form av fysiska möten och möten online.

Hur kan man hjälpa Bris?

Bris är en barnrättsorganisation som arbetar för att stärka barnets rättigheter genom att stödja barn utifrån barnets behov, mobilisera samhället och påverka beslutsfattare genom att göra barns röster hörda.

Vad var målet när BRIS startade 1971?

1 september 1971 bildas organisationen Bris (Barnens Rätt i Samhället). Bris första mål är att Sverige ska få ett förbud mot barnaga. Bris bemannas inledningsvis av frivilliga ”fallmammor” och kommer tidigt att börja agera mellanhand gentemot sociala myndigheter och rättsväsendet.

Vad händer när man ringer Bris?

Barn och unga kan kontakta Bris kuratorer genom att ringa till Bris telefon 116 111, skriva till Bris-mejlen eller chatta i Bris-chatten. Den som hör av sig är anonym och kuratorn har tystnadsplikt. Att ringa är gratis och syns inte på telefonräkningen. Bris erbjuder också gruppstöd.

Hur kan jag chatta med Bris?

Ring, mejla eller chatta med Bris

  1. Ring 116 111.
  2. Chatta.
  3. Mejla.

På vilket sätt kan sättet vi talar avslöja något om oss som personer?

Kroppsspråket är också ofta den metod som han förstår bäst. Antydningar om situationen, stämning och partens sätt att vara i samspelet avslöjar mycket mer för honom än enbart ord. Med hjälp av sitt kroppsspråk kan även en kunnig part få kontakt med den svårt utvecklingsstörda personen.

Nedan följer nio tips på samtalsämnen att dela med din mor- och farförälder som för er närmare nästa gång ni ses!

  1. Hur träffades ni?
  2. Vilka historiska händelser har du varit med om?
  3. Var det bättre förr?
  4. Vad har du för livsfilosofi?
  5. Ångrar du något i livet?
  6. Vad är du mest stolt över?
  7. Hur vill du bli ihågkommen?

Share this post