Rekommendationer

Vilken uppgift har Sekretet fran prostatakorteln?

Vilken uppgift har Sekretet från prostatakörteln?

Prostata, eller blåshalskörteln, är en könskörtel som ligger runt övre delen av mannens urinrör. Den bildar ett sekret som utsöndras till urinröret, framför allt i samband med att mannen får utlösning. Sekretet anses betydelsefullt för spermiernas funktioner, bl a för deras rörlighet och energiomsättning.

Vad har Sädesblåsorna för uppgift?

Sädesblåsorna. Sädesblåsorna är två körtlar som är ungefär fem centimeter långa och sitter ihop med sädesledaren. I sädesblåsorna bildas sperman.

Vad ökar risken för prostatacancer?

Symtom i senare skeden av en cancer kan vara trötthet till följd av låga nivåer av röda blodkroppar. Faktorer som ökar risken för prostatacancer är: hög ålder, hereditet för sjukdomen, och vissa etniciteter. Kring 99% av fallen uppstår bland män över 50 år. Att ha en förstagradssläkting med sjukdomen ökar risken 2 till 3 gånger.

Vad är PSA-värde för prostatacancer?

De flesta män med prostatacancer och ett PSA-värde under 20 mikrogram per liter har inte någon spridning. Faktum är att PSA-värden upp till 10 mikrogram per liter oftare beror på en kraftig godartad prostataförstoring än på cancer. De flesta män med ett PSA-värde över 100 mikrogram per liter har en spridd prostatacancer.

Vad är en nationell vårdgrupp för prostatacancer?

Regionala cancercentrum i samverkan tillsatte hösten 2012 en nationell vårdprogramsgrupp för prostatacancer. Den består av en ordförande, representanter för de sex regionala cancercent­rumen (processledarna för prostatacancer), en patientrepresentant samt ytterligare en representant vardera för onkologi och omvårdnad.

Vad är symtom vid prostatacancer?

Symtom vid prostatacancer. Prostatacancer i ett tidigt skede brukar inte ge några symtom. Symtom som kan förekomma är: Svagare urinstråle eller ha svårt att komma igång att kissa. Blod i urinen; detta är ett symtom vars orsak alltid ska utredas. Man kan också behöva kissa ofta.

Vad är symtomen på prostatacancer?

Om symtomen beror på cancer brukar de utvecklas snabbare, ofta under ett år eller två. Det kan också komma blod i urinen; detta är ett symtom vars orsak alltid ska utredas. Smärtor i ryggen eller höfterna Ibland ger prostatacancer symtom först när den spridit sig utanför prostatakörteln.

Vad är PSA i prostatakörteln?

PSA är ett protein som bildas i prostatakörteln och som finns i hög koncentration i sädesvätskan. Normalt finns också små mängder PSA i blodet. PSA-värdet i blodet blir högre med ökad ålder och vid prostatasjukdomar, till exempel inflammation, godartad förstoring och prostatacancer.

Share this post