Ny

Kan man vagra kroppsvisitation?

Kan man vägra kroppsvisitation?

Kroppvisitation, även kallat kroppsvisitering, är ett tvångsmedel enligt svensk rätt. Enligt 2 kap 6 § regeringsformen är det en grundläggande fri- och rättighet för svenska medborgare att vara skyddad mot kroppsliga ingrepp som kroppsvisitation.

I vilka fall används Häkteslagen respektive polislagen gällande kroppsvisitation?

Kroppsvisitation och kroppsbesiktning 4 § En intagen får även i andra fall än som avses i 2 och 3 §§ kroppsvisiteras för eftersökande av vapen och andra farliga föremål, om det är nödvändigt av säkerhetsskäl.

Hur går en kroppsvisitation till?

Vi gör en kroppsvisitation eller en ytlig kroppsbesiktning när det finns anledning att anta att det finns föremål i kläderna eller på kroppen som kan tas i beslag. En kroppsbesiktning innebär att en läkare gör en kontroll av kroppens ihåligheter – för det krävs beslut av åklagare.

Får en manlig polis visitera en kvinna?

att en kvinnlig intagen bara i undantagsfall får kroppsvisiteras av en manlig kriminalvårdare. En situation när det är tillåtet för en man att visitera en kvinna är om åtgärden av säkerhetsskäl bedöms nödvändig i syfte att eftersöka vapen och andra farliga föremål (se 4 kap. 4 § häkteslagen ).

Vem tar beslut om kroppsvisitation?

Beslut om kroppsvisitation och kroppsbesiktning meddelas av undersöknings- ledaren, åklagaren eller rätten. En polis får självständigt besluta om sådana tvångsmedel om det är fara i dröjsmål. (Se 28 kap.

Vad innebär det att varje medborgare är skyddad mot kroppsvisitation?

Enligt 2:6 regeringsformen (RF) är varje medborgare skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp samt mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång. Skyddet kan begränsas genom lag enligt 2:20 RF. En kroppsvisitation innebär en undersökning av vad någon bär på sig eller har med sig, 28:11 3 st.

Vad innebär skälig misstanke?

Skäligen misstänkt. Konkreta, objektivt underbyggda omständigheter föreligger som med viss styrka talar för att en viss person har begått den gärning som misstanken avser. På denna misstankegrad kan till exempel husrannsakan utföras. Exempel: Ett vittne har sett hur en person stod vid den plats där plånboken låg.

När får man göra en Skyddsvisitation?

Syftet med att genomföra en skyddsvisitation på en person, är att av säkerhetsskäl söka efter farliga föremål, till exempel inför en transport eller förflyttning. För att få göra en skyddsvisitation krävs att det föreligger misstanke om brott mot smugglingslagen eller annan lag som anges i 1 § smugglingslagen.

Vad krävs för kroppsvisitation?

En kroppsvisitation får ske om det finns anledning att anta att ett brott har begåtts på vilket fängelse kan följa. Anledning att anta är ett lågt ställt beviskrav och innebär att det måste finnas en konkret omständighet som gör att det är möjligt att börja utreda ett brott.

Får polisen visitera barn?

I dag får polisen enbart kroppsvisitera barn under femton år om det finns ”särskilda skäl”. Det gör att barnen används som vapenskåp av de kriminella gängen. För barnens skull vill vi ge polisen utökade möjligheter att kroppsvisitera barn under 15 år i jakt på vapen.

Har polisen rätt att kroppsvisitera?

Finns det en skälig misstanke om ett brott så har polisen rätt att utföra en kroppsvisitation. En kroppsvisitation får göras om och när: Om det finns anledning att anta att ett brott begåtts på vilken påföljden kan innebära fängelse. En kroppsvisitation får utföras på den som skäligen är misstänkt för brottet.

När får polisen söka igenom?

Enligt 20 a § polislagen får poliser genomsöka fordon i den utsträckning det behövs för att söka efter vapen eller andra farliga föremål som är ägnade att användas vid brott mot liv eller hälsa, om det med hänsyn till omständigheterna kan antas att ett sådant föremål kan påträffas och förklaras förverkat enligt regler …

Share this post