Ny

Finns det nagot samband mellan inflationen i ett land och kursen pa detta lands valuta?

Finns det något samband mellan inflationen i ett land och kursen på detta lands valuta?

På lång sikt påverkas valutakursen av hur inflationen utvecklas. Ett land som under en lång period har högre inflation än andra länder får ofta svårt att sälja sina produkter på utländska marknader eftersom landets produkter blir dyrare.

Varför vill man devalvera?

En devalvering är en valutapolitisk åtgärd och ett försök att öka landets konkurrenskraft mot omvärlden. Devalvering gynnar landets export på kort sikt och förbättrar bytesbalansen men hämmar samtidigt importen. När priset på valutan sjunker blir importerade varor och tjänster dyrare och inflationen ökar.

Hur en devalvering påverkar landets tillväxt samt för hur en devalvering påverkar landets långsiktiga tillväxt?

En devalvering görs vanligen i syfte att förbättra landets bytesbalans, det vill säga nettot av ett lands affärer med utlandet. En devalvering gynnar exporten och hämmar importen. Personer som lånat pengar i främmande valuta missgynnas.

Hur påverkar devalvering landets tillväxt?

Nedskrivning av värdet på ett lands valuta i förhållande till andra valutor, i en situation med fast växelkurs. Tenderar att gynna export och motverka import eftersom priset på valutan sjunker, och därmed priset på exporten.

Vilka problem kan uppstå om man har en fast växelkurs?

Pris eller inflationsförändringar påverkade den reala penningmängden på kort sikt och därmed räntan vilket i sin tur påverkade Y via investeringsefterfrågan. Med fast växelkurs är penningpolitiken låst, räntan är given från omvärlden. Då får förändringar i priser eller inflation ingen effekt på räntan.

Varför devalverade Sverige?

Kombinationen av en expansiv penningpolitik, snabbt växande budgetunderskott och statskuld, försämrad bytesbalans, hög inflation och snabbt stigande lönekostnader gjorde att Sverige vid upprepade tillfällen devalverade kronan.

Share this post