Allmänning

Vad menar vi med att vi ar kallkritiska?

Vad menar vi med att vi är källkritiska?

Att vara källkritisk innebär att värdera den information man tar del av. Det betyder dels att förstå att vissa källor väger tyngre än andra, dels att vara medveten om att avsändare av information har ett syfte med sitt budskap.

Hur man får a på källkritik?

Man frågar sig vem som är upphovsperson till källan, när källan tillkom, varför och om uppgifterna kan kontrolleras och stämmer med andra oberoende källor. När man skriver en uppsats och använder sig av källkritik bör man kunna ifrågasätta de källor man använder med sakliga argument.

Under vilka omständigheter kan befälhavaren besluta att fartyget ska framföras utan att kravet på Säkerhetsbesättning är uppfyllt?

Ett fartyg för vilket säkerhetsbesättning har fastställts får inte framföras om inte besättningen har den storlek och den sammansättning i övrigt som anges i beslutet. Fartyget får inte heller framföras i annan fart än som anges i beslutet. 12 § Säkerhetsbesättning fastställs av Transportstyrelsen.

Var behöver man vara källkritisk?

Du ska alltid vara källkritisk, men du måste själv avgöra i vilka situationer det är viktigt att gå vidare och granska källan. Det ska du göra varje gång en källa är helt okänd för dig. Du ska också göra det om en källa du vanligen litar på säger något som inte verkar trovärdigt, tillförlitligt eller sant.

Vad är Säkerhetsbesättning?

Följande fartyg regleras enligt beslut om säkerhetsbesättning: Alla svenska passagerarfartyg (som passagerarfartyg räknas alla fartyg som transporterar fler än 12 passagerare). Andra handelsfartyg eller traditionsfartyg som transporterar gods eller passagerare med en bruttodräktighet om 20 eller mer.

Vad vi menar med att vi är källkritiska och varför det är särskilt viktigt i dagens informationssamhälle?

Vi har ett gemensamt ansvar som medborgare i ett demokratiskt samhälle att tillsammans med media ta ansvar för den information som sprids på internet och vad det får för konsekvenser. Det skadar inte att tänka till en extra gång innan du sväljer allt som poppar upp i ditt nyhetsflöde på sociala medier med hull och hår.

Share this post