Blogga

Vem anmaler till DO?

Vem anmäler till DO?

Diskrimineringsombudsmannen (DO) kontrollerar att diskrimineringslagen följs. Dukan göra en anmälan till DO om du upplever att du har blivit diskriminerad. Alla arbetsgivare måste ha ett förebyggande arbete mot diskriminering på grund av kön och etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning.

När kan man vända sig till DO?

Här beskriver vi vart du kan vända dig i frågor som både handlar om diskriminering och de som faller utanför DO:s ansvarsområde som till exempel annan kränkande behandling, hets mot folkgrupp eller våld i nära relationer.

Hur blir man Diskrimineringsombudsmannen?

För att kunna jobba som Diskrimineringsombudsman behöver man vara utbildad jurist. Juristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid.

Vad händer om man bryter mot diskrimineringslagen?

Ersättning. 1 § Den som bryter mot förbuden mot diskriminering eller repressalier eller som inte uppfyller sina skyldigheter att utreda och vidta åtgärder mot trakasserier eller sexuella trakasserier enligt denna lag ska betala diskrimineringsersättning för den kränkning som överträdelsen innebär.

Vilka ärenden är vanligast att anmäla till DO?

Antalet anmälningar till DO har minskat något jämfört med förra året, visar preliminära siffror från myndigheten. Vanligast är att ärendena rör etnisk diskriminering eller diskriminering mot personer med funktionsnedsättning.

Vilka är de olika diskrimineringsgrunderna?

Det finns sju diskrimineringsgrunder som omfattas av lagens diskrimineringsförbud: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Vad ska man göra om man blir kränkt?

Handledningen ”Mobbad, trakasserad, diskriminerad?” är ett stöd för arbetsmiljöombud och andra förtroendevalda i att hantera fall av mobbning, diskriminering och trakasserier på arbetsplatsen.

När kom lagen om diskriminering?

Den svenska Diskrimineringslagen trädde i kraft i januari 2009. Den samlade en rad lagar mot diskriminering, bland annat jämställdhetslagen, lagen mot etnisk diskriminering, mot diskriminering av funktionshindrade och mot diskriminering på grund av sexuell läggning.

När infördes lag om diskriminering?

Den 1 januari 2009 trädde den nya diskrimineringslagen (2008:567) ikraft. Lagen har ersatt jämställdhetslagen samt övriga diskrimineringslagar. Från den 1 januari 2009 har även de olika diskrimineringsombudsmännen (JämO, DO, HomO och HO) slagits ihop till en ny myndighet, Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Vad får man för straff om man diskriminerar?

Olaga diskriminering Lagen gäller på samma sätt vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar. Straffet för olaga diskriminering är böter eller fängelse i högst ett år.

Vad händer om arbetsgivaren diskriminerar?

Den som har anmält diskriminering eller har påtalat att en arbetsgivare bryter mot lagen (till exempel genom att inte arbeta förebyggande mot trakasserier) är skyddad mot att bli bestraffad, det vill säga utsatt för repressalier.

Share this post