Populära

Hur lange haller en omvand Axelprotes?

Hur länge håller en omvänd Axelprotes?

Luxationsrisk vid omvänd axelprotes är större än vid andra protestyper och kan kvarstå livet ut. Vid träning, undvik att provocera fram smärta i den nya ledens ytterlägen.

Varför omvänd Axelprotes?

Biomekanik/funktion Protesen är omvänd med kulan på cavitas och cupen på caput för att skapa en biomekanik åt musculus deltoideus under kontraktion. Musculus deltoideus arbetar med 30-40% ökad effekt upp till 90° elevation/ abduktion. Protesens konstruktion begränsar in- och utåtrotation.

Hur lång tid tar en Axelprotes operation?

Besöket tar cirka två timmar. Om du tar blodförtunnande läkemedel exempelvis Waran, ska du sluta med det ett antal dagar före operationsdagen, för att minska risken för blödning i samband med operationen.

När opererar man Impingement?

Vid mer uttalade smärtor kan en kortisoninjektion under skulderbladet ge viss lindring. Om behandlingen inte räcker så rekommenderas en operation. Sett över en femårsperiod har det visat sig att fysioterapi och operation har lika bra resultat, och därför opererar man enbart om fysioterapi inte förbättrar smärtan.

Vilka typer av axelproblem omvandlas i denna text?

Två vanliga diagnoser är impingement (inklämning) och frozen shoulder. Andra typer av axelproblem, som muskelbristning och nedsatt muskelfunktion, stelhet i axelns leder, slemsäcksinflammation och skada inne i axeln (bland annat en så kallad ”labrum”-skada) omvandlas i denna text.

Varför får du ont i axeln?

Om du har en seninflammation får du ont i axeln då den används, som exempelvis när du lyfter armen. Det kan också handla om inflammation i en slemsäck som smörjer rörelsen mellan musklerna. En speciell skada som kan vara orsaken till att du har ont i axeln kallas frusen axel, frozen shoulder på engelska.

Vad är typiska symtom på axeln?

Några typiska symtom är ömmande eller huggande smärtan i baksida, framsida eller utsida av axeln, utstrålande smärta längs överarmens utsida samt stelhet och kraftlöshet i axelpartiet. Ibland känns smärta när man för armarna uppåt, utåt från kroppen.

Share this post