Rekommendationer

Vad hander med plasten som vi lamnar till atervinning?

Vad händer med plasten som vi lämnar till återvinning?

Hårda plaster Fraktioner med mer varierande kvalitet och färg återvinns till bland annat bland annat plank där materialet blandas med sågspån. Återvunnen plast transporteras till industrier som bland annat tillverkar blomkrukor, men även bygg och fordonsindustrin.

Vad händer med vårt avfall?

När allt som kan återvinnas till nytt material har sorterats bort finns det ändå en del kvar. Det förbränns med energiutvinning. Nästan hälften av avfallet från hushåll i Sverige energiåtervinns.

Är det bra att återvinna plast?

Plåt kan man sortera ut från förbränningsresterna, men kvaliteten är bättre om du sorterat den rätt från början. Plaståtervinning ger stor klimatnytta eftersom förbränningen annars leder till stora koldioxidutsläpp. Trots det återvinns idag bara en tredjedel av förpackningsplasten i Sverige.

Vad händer med återvunnet trä?

En hållbar lösning för trä Med innovativa lösningar återanvänder och återvinner vi trämaterial till nya produkter eller energi. Träet transporteras till en avfallsanläggning där det sorteras, krossas och återvinns till flis. Metaller, t ex spikar och gångjärn sorterats ut av magneter i en shredderprocess.

Var hamnar plasten?

Av de cirka 300 miljoner ton plast som årligen produceras i världen antas några procent, mellan 5 och 13 miljoner ton, hamna i naturen. 60 triljoner plastpartiklar fångas upp i Sveriges reningsverk och hamnar i slam, som sprids på våra åkrar. Därifrån kan de komma in i maskar och andra levande organismer.

Hur många gånger går det att återvinna plast?

Att återvinna plast istället för att göra ny av olja är bättre för miljön. Plast kan återvinnas upp till sju gånger. Mjuk plast blir nya plastpåsar och kabelskydd.

Hur mycket plast återvinns i Sverige?

Men nu måste Sverige ta nästa steg för att återvinna all plast. I Sverige materialåtervinns för närvarande cirka 15 % av plastavfallet till nya plastprodukter. Resten blir till el och fjärrvärme (energiåtervinning). En mycket liten del hamnar i miljön genom nedskräpning och slitage.

Hur många gånger kan man återvinna PET-flaskor?

– plast kan återvinnas hur många gånger som helst.

Hur mycket plastavfall exporterar Sverige?

Varje år exporterar Sverige över 30 000 ton plastavfall till länder utanför EU. Ofta handlar det om osorterad eller giftig plast som bränns eller dumpas. Inte sällan hamnar avfallet i slutändan i haven.

Share this post