Trendig

Hur mycket expanderar tragolv?

Hur mycket expanderar trägolv?

På sommaren när luftfuktigheten stiger blir nämligen också träet fuktigare och golvet breder ut sig. Det handlar visserligen bara om någon dryg millimeter per meter golv, men finns inte utrymme så kan golvet resa sig, och i värsta fall även åsamka skada på väggarna.

Varför reser sig golv?

Då uttorkningen sker uppifrån kan även brädan skåla sig, dvs. den krymper mer på ovansidan än på undersidan – och resultatet blir att golvets kanter reser sig. Vid hög uttorkning kan krafterna i träet till och med bli så stora att slitskikten trots en starkt limfog släpper från mellanmaterialet.

Hur mycket fukt är ok i golv?

Fukt i betonggolv: – Betonggolv i bjälklag får inte lägre RF än 80-85%. – Betonggolv i platta på mark får inte lägre RF än 95%. Detta beror till stor del på det klimat vi har i Sverige.

Hur lång tid tar det för parkett att torka?

Svar: Olika ytbehandlingsprodukter tar olika lång tid att härda/torka. Generellt bör man vänta minst 24-48 timmar innan man möblerar golvet. En matta eller liknande som täcker golvet, bör inte läggas på förrän cirka två veckor efter ytbehandlingen. Tänk på att ett trägolv aldrig ska utsättas för våta städmetoder.

När används Lumppapp?

Används som stegljudsdämpning under golv, så som parkett, laminat och linoleumgolv.. Pappen är utjämnande och ljuddämpande. Kan även användas som golvskydd vid tex. målning.

Hur mycket krymper trägolv?

I en bräda eller planka har man sällan en ren tangentiell eller radiell krympning. En tumregel är därför att de genomsnittliga rörelserna (krympning eller svällning) för furu och gran i både radiell och tangentiell riktning är cirka 0,26 procent per ändrad procentenhet hos fuktkvoten.

Hur mycket kan ett parkettgolv krympa?

Om RF blir lägre än 30 % vill golvet röra sig mer än vad installationen tillåter och golvet kan spricka isär. Då uttorkningen sker uppifrån kan även brädan skåla sig, dvs. den krymper mer på ovansidan än på undersidan – och resultatet blir att golvets kanter reser sig.

När krymper golv?

Är det torrt inomhus så krymper det, vid hög luftfuktighet sväller det. På vintern är det torrt i luften och det syns ofta på trägolv. Golvet krymper, något som kan visa sig som springor och att brädorna skålar sig. På sommaren är det varmt och fuktigt i luften och trägolvet sväller.

När sväller laminatgolv?

Produkter med lackerad eller målad yta skadas dock av lösningsmedel. Då det är ett träbaserat material krymper och sväller laminatgolv beroende på om det är torrt eller fuktigt i luften. Det mår bäst av en relativ fuktighet på 30 – 60 %.

När expanderar parkettgolv?

Trägolv krymper när det är torrt inomhus och sväller när det är fuktigt. När golvet är torrt, vilket är vanligt på vintern, kan det visa sig som springor och att brädorna skålar sig. När golvet svällt på grund av fuktig luft, vilket är vanligt på sommaren, kan golvet kupa sig.

Det gör att t. ex. parkettgolv sväller när det blir fuktigt och krymper när det blir torrt. En bit trä påverkas dessutom ca 3 ggr mer av dessa fuktrörelser tvärs fibrerna än längs fibrerna.

Share this post