Frågor

Hur definierar IFRS 13 Verkligt varde?

Hur definierar IFRS 13 Verkligt värde?

Värdering till verkligt värde definieras enligt IFRS 13 som ”det pris som skulle erhållas vid en försäljning av en tillgång eller den ersättning som skulle erläggas för att överföra en skuld i en normal transaktion mellan marknadsaktörer vid värderingstidpunkten (”exit price”)”.

När används verkligt värde?

Ett företag ska värdera en tillgång eller skuld till det verkliga värdet med hjälp av de antaganden som marknadsaktörerna skulle använda vid prissättningen av tillgången eller skulden, under förutsättning att marknadsaktörerna agerar i sitt ekonomiska intresse.

Hur definieras verkligt värde?

IFRS 13 – verkligt värde definieras som “det pris som vid värderingstidpunkten skulle erhållas vid försäljning av tillgång eller betalas vid överlåtelse av en skuld genom en transaktion mellan marknadsaktörer under normala förhållanden”.

Vilka tillgångar som ska redovisas till verkligt värde enligt IFRS?

34 En värdering till verkligt värde förutsätter att en finansiell eller icke-finansiell skuld eller företagets egetkapitalinstrument (t. ex. egetkapitalinstrument som utfärdas som ersättning i ett rörelseförvärv) överlåts till en marknadsaktör vid värderingstidpunkten.

Vad är nyttjandevärde?

Nyttjandevärdet är det värde en tillgång har om den fortsätter att användas i företaget. I ideala fall bestäms nyttjandevärdet via en ”investeringskalkyl” för den befintliga tillgången. Det betyder att man försöker uppskatta de framtida överskott mellan in- och utbetalningar som den aktuella tillgången förväntas skapa.

Vilka tillgångar ska redovisas till verkligt värde?

13 Den tillgång eller skuld som värderas till verkligt värde kan vara något av följande:

  • En fristående tillgång eller skuld (t. ex. ett finansiellt instrument eller en icke-finansiell tillgång).
  • En grupp av tillgångar, en grupp av skulder eller en grupp av tillgångar och skulder (t. ex.

Share this post