Blogga

Vad gor Energimyndigheten?

Vad gör Energimyndigheten?

Vi bidrar med fakta, kunskap och analyser om tillförsel och användning av energi i samhället, och arbetar för en trygg energiförsörjning. Forskning om framtidens fordon och bränslen, förnybara energikällor och smarta elnät får stöd av oss.

Varför är det bra att spara energi?

Eftersom all energianvändning påverkar miljön är det enda hållbara alternativet att använda förnybar energi. Vi behöver samtidigt minska vår energianvändning, så att den förnybara energin räcker till alla. Därför gäller det att stoppa alla energitjuvar som slösar energi i onödan!

Varför har vi elbrist i Sverige?

Energibrist uppstår när ett land är nettoimportör. Sedan 2011 har Sverige exporterat mer el än vad som importerats. Med andra ord finns det inte någon energibrist i Sverige utan elbristen består i att el inte produceras där den behövs och när den behövs.

Hur mycket el behöver Sverige i framtiden?

Framtiden kräver mer fossilfri el År 2050 kan Sverige behöva dubbelt så mycket el som idag, mellan 100 och 150 TWh mer än idag. Hur ska vi lyckas med det? I över hundra år har el drivit utvecklingen och har varit en viktig förutsättning för svensk ekonomi, industri och innovation.

Vilka energikällor kommer vi att använda mer av i framtiden?

För att skapa en hållbar framtid för oss och vår planet måste vi ställa om till 100 procent förnybar energi och helt sluta använda fossila bränslen, som kol, olja och gas. Det är det enda sättet.

Varför behöver vi mer el i framtiden?

Vårt elbehov kan komma att öka. Till exempel kommer fler bilar att gå på el i framtiden för att vi inte vill använda olja och bensin. Dessutom förutspås industrin behöva mer el när de ska ställa om från fossila bränslen och vi kan få helt nya industrier som flyttar till Sverige.

Vad är effektbrist?

Effektbrist kan uppstå när behovet av el i ett område är större än den mängd el som kan produceras för stunden. Effektbrist handlar alltså inte om hur mycket el som kan produceras totalt över en längre period – utan om hur mycket som produceras vid en viss tidpunkt.

Vilken är den bästa energikällan för framtiden?

Energi från sol, vind, vatten och geotermisk energi anses ha potential att stå för framtidens hållbara energiproduktion. Även experterna instämmer att dessa kommer att stå för den primära energiproduktionen.

Har Sverige effektbrist?

Effektbrist har aldrig inträffat i Sverige, men skulle det uppstå blir elnätet överbelastat, till exempel om några stora kraftverk plötsligt får driftavbrott och elanvändningen samtidigt är stor.

Share this post