Rekommendationer

Vad kravs for att bli legitimerad larare?

Vad krävs för att bli legitimerad lärare?

För att få en legitimation krävs att du har en behörighetsgivande lärarexamen, förskollärarexamen eller fritidspedagogexamen. Utgångspunkten är att innehållet i din examen styr vilka behörigheter du får i din legitimation. En examen kan resultera i fler behörigheter än de som står i ditt examensbevis.

Hur får jag tag i min lärarlegitimation?

Alla lärare och förskollärare som har fått legitimation finns med i ett register över lärare och förskollärare. Vem som helst har rätt att begära utdrag ur registret, till exempel för att få veta om en viss person har legitimation.

Får man ha obehöriga lärare?

Anställning utan tidsbegränsning Huvudregeln är att alla som undervisar i skolan ska vara legitimerade och behöriga i det ämne de undervisar i. Det betyder att det i första hand ska vara en legitimerad lärare som undervisar. Det gäller även yrkeslärare och modersmålslärare.

Får rektor sätta betyg?

Det finns några få undantagsfall där rektor får avgöra betygen, men det är absolut inget som en rektor kan sätta i system utan att samtidigt bryta mot andra delar av skollagen. Enligt skollagen ska den som ansvarar för undervisningen sätta betygen.

Vem är behörig att undervisa i svenska som andraspråk?

För att bli behörig att undervisa i svenska som andraspråk krävs, utöver giltig lärarlegitimation, följande antal poäng i ämnet: 30 hp för undervisning på SFI och i grundskolan åk 1-6. 45 hp för undervisning på grundläggande vuxenutbildning och i grundskolan åk 7-9. 90 hp för undervisning på gymnasienivå

Hur lång tid tar det att få legitimation lärare?

Hur lång tid tar det innan jag får mitt beslut? Skolverket hanterar alla ansökningar i den ordning de kommer in till oss. Om du har en svensk examen är handläggningstiden normalt cirka 4-6 veckor, oavsett om du ansökt om lärarlegitimation eller förskollärarlegitimation.

Får obehöriga lärare genomföra nationella prov?

Det krävs så kallade särskilda skäl för att undanta en elev och det är rektorn som beslutar om en elev ska undantas från att ett nationellt prov helt eller delvis. Särskilda skäl kan till exempel vara att eleven saknar de kunskaper i svenska språket som krävs för att kunna genomföra ett prov.

Vad krävs för att sätta betyg?

Om fler än en lärare undervisar eleverna när det är dags att sätta betyg ska den eller de lärare som har legitimation sätta betygen. Om de legitimerade lärarna inte är eniga ska den eller de lärare som är behöriga i ämnet sätta betyg. Om ingen av lärarna har företräde sätter rektorn betyg.

Vad krävs för att få undervisa?

För att bli behörig att undervisa behöver du något av följande:

  • en ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7–9.
  • en ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan.
  • en äldre examen för arbete i minst en av årskurserna 7–9 i grundskolan.
  • en äldre examen för arbete i gymnasieskolan.

Hur får jag tag på min lärarlegitimation?

När kom kravet på lärarlegitimation?

Varför finns kravet på lärarlegitimation? Målet med legitimationskravet är att öka kvaliteten i den svenska skolan, höja statusen på yrket och göra det mer tydligt vad en lärare, förskollärare eller fritidspedagog är behörig att undervisa i. Kravet på legitimation för lärare och förskollärare infördes i skollagen 2011.

Share this post