Ny

Hur fungerar UV ljus?

Hur fungerar UV ljus?

UV-ljus har länge använts för att bland annat producera rent dricksvatten, bakteriefria livsmedel och för att sterilisera ytor på olika laboratorier. Ultraviolett ljus är en osynlig strålning som finns i tre kategorier: A, B och C: UV-A och UV-B är de som tränger igenom ozonskiktet och gör oss solbrända.

Kan man bli brun av UV-lampa?

När huden får ultraviolett ljus från solen eller ett solarium, sker två saker: UV-A ljuset gör så att man blir brun direkt. UV-B ljuset gör så att nya pigment byggs upp i huden, som långsamt tar sig upp mot hudens yttersta lager. Moderna solarier har starkare UV-A ljus och svagare UV-B ljus än solen.

Kan UV-ljus döda bakterier?

Falskt! Alla levande organismer som passerar lamporna såsom bakterier, virus, mögel och alger bryts ned av UV-ljuset. Mögel kan däremot vara mer motståndskraftigt mot UV-ljus och behöver därför utsättas för en högre dos än till exempel bakterier. Därför är det viktigt att UV-systemet är rätt dimensionerat.

Hur kan man se infrarött ljus?

Infrarött ljus har en våglängd på 700 nm eller högre och eftersom vi människor bara uppfattar ljus som ligger mellan ungefär 390 – 700 nm kan vi alltså inte se infrarött ljus.

Är det farligt med UV lampa naglar?

”Vi har under mindre än ett års tid fått in en stor mängd, ungefär ett 50-tal, rapporter från konsumenter med klagomål av likartad karriär efter att ha använt lacken”, säger Kerstin Kahlén på Läkemedelsverket. Klagomålen gäller hudirritation, torra och spruckna nagelband och klåda.

Vad kan man göra med UV lampa?

UV-C-strålning används för att rengöra luft, vatten och ytor på sjukhus och inom industrin. UV-C-strålningen är farlig för människor och bränner huden och skadar ögonen lätt. UV-C-strålning lämpar sig väl för att desinficera luft och vatten. UV-C-strålning är inte lika lämpligt för att desinficera ytor.

Share this post