Allmänning

Under vilka omstandigheter far delegering inte ske?

Under vilka omständigheter får delegering inte ske?

Delegeringar får inte utfärdas slentrianmässigt för att lösa brist på personal eller av ekonomiska skäl utan bör endast göras när det bättre svarar mot patientens behov och under förutsättning att patientsäkerheten inte äventyras.

Varför undvika röra tabletter med fingrarna?

Anledningen är bland annat att läkemedlet kan vara skadligt för magsäcken, att läkemedlet ska verka i tarmen eller att magsyran påverkar läkemedlet. Får inte delas eller krossas*. Depåtabletter är en läkemedelsform som långsamt löser upp sig i kroppen.

Vad gäller vid muntlig ordination?

Muntlig ordination/telefonordination Undantagsvis samt i akuta situationer kan ordinationer ges muntligen. Dessa ska då dokumenteras och signeras i efterhand av läkare eller tandläkare. Om den som muntligen har ordinerat ett läkemedel är förhindrad att dokumentera ordinationen ska detta göras av en sjuksköterska.

Vilka regler som gäller vid ordination och iordningställande av läkemedel?

Vid iordningställande av läkemedel ska en rimlighetsbedömning göras mot såväl ordinationen som det iordningställda läkemedlet. Vid iordningställande i form av spädning ska särskild försiktighet iakttas, det vill säga att rätt spädningsvätska används i rätt volym, så att rätt koncentration och dos erhålls.

Vem bedömer om du kan få en delegering?

Den som meddelar ett delegeringsbeslut ska vara formellt och reellt kompetent för den arbetsuppgift som beslutet avser. Delegering får endast göras då mottagaren av uppgiften, delegaten, anser sig ha tillräckliga kunskaper för uppgiften samt har visat detta för den som meddelar delegeringsbeslutet.

Har man rätt att byta handläggare på soc?

Det finns ingen lag som reglerar om eller när man har rätt till ett byte av handläggare. Om man är missnöjd med handläggningen eller bemötandet inom socialtjänsten så kan man vända sig till en ansvarig chef och framföra sina klagomål och önskan om att byta handläggare, antingen muntligt eller skriftligt.

Vad gör en handläggare på socialtjänsten?

Handläggaren ska dokumentera utredning och beslut, planer för att komma tillrätta med försörjningsproblemet och uppföljningar som görs. Journalanteckningar ska föras fortlöpande och göra det möjligt att följa en persons eller familjs kontakt med socialtjänsten.

Share this post