Ny

Hur kontaktar man en journalist?

Hur kontaktar man en journalist?

Ring hellre än att mejla. Ett telefonsamtal skapar förutsättningar för en god kontakt och ger journalisten möjlighet att direkt ställa kompletterande frågor. Presentera dig kort, fråga om journalisten har tid en minut och gå sedan rakt på kärnan i er nyhet.

Hur blir man grävande journalist?

– Gå på Gräv-konferensen som anordnas av föreningen Grävande journalister varje vår. Där får man både inspiration och verktyg för att göra bra egen journalistik. Ditt bästa söka jobb-tips för journalister? – Använd praktiktiden väl och försök komma med egna nyhetsidéer, det uppskattar alla redaktioner.

Vad betyder undersökande journalist?

Grävande journalistik (även granskande eller undersökande journalistik) är ett begrepp som brukar användas för att särskilja en typ av journalistik som snarare än att bara rapportera om händelser syftar till att avslöja förhållanden som kan vara svåra och tidskrävande att få fram information om.

Hur säljer man in en nyhet?

Bygg på själva storyn och nyheten snarare än att bara sälja produkten eller berätta hur enastående bra ert företag är. Försök att undvika värdeord såsom bästa, snyggaste, jätteroligt etc. Det kan läggas in i citat, men var överlag försiktig med det. Se till att ha en relevant nyhet.

Hur får man kontakt med media?

Sök på Internet och skumma olika tidningar och tidskrifter, kolla specialprogram i etermedierna. Notera alla medier, journalister, kolumnister och bloggare som verkar intressera sig för din bransch eller de frågor och ämnen som är viktiga för dig. Lägg särskilt märke till dem som verkar nå ut till just dina målgrupper.

Vad gör man för att bli programledare?

Programledare har väldigt varierande bakgrund, men många är utbildade journalister. Andra bakgrunder kan vara att man sysslat med musik eller är i grunden skådespelare och det finns också de som inte har någon speciell utbildning utan har en personlighet som går igenom TV-rutan.

Vad är en medieskugga?

När medier väljer vilka nyheter vi ska ta del av hamnar andra händelser i skymundan, så kallad medieskugga.

Är ofta scoop?

Scoop är ett branschuttryck inom tidningsvärlden för en sensationell nyhet med stort allmänintresse, med andra ord ett reportage som förväntas öka lösnummerförsäljningen. Underförstått är att en redaktion är ensam om nyheten. Skandaler är ofta scoop.

När media ringer?

När en journalist ringer är det bra att ta reda på vilken tidning, radiostation eller tv-kanal hen jobbar på. Fråga även i vilket sammanhang som intervjun är tänkt att publiceras eller sändas samt vilka frågor som journalisten vill ha svar på. Rör dig sig om enklare faktafrågor? Då kan du svara journalisten direkt.

Share this post