Populära

Varfor bli aklagare?

Varför bli åklagare?

Åklagarmyndigheten ansvarar för att alla åklagare får de förutsättningar, den kunskap och den erfarenhet som krävs för att säkerställa ett fullgott arbete gentemot samtliga som berörs av åklagarverksamheten. Utbildningen ska bidra till kompetens, kvalitet och förtroende.

Hur är det att jobba som åklagare?

Som åklagare arbetar du med utredning av brott och straff och du har nära kontakt med brottsoffer och polis. Åklagaren är dirigenten i en brottmålsprocess och det krävs inte bara juridisk skicklighet utan också drivkraft, förmåga att leda och samarbeta, gott omdöme och god språkbehandling.

Vad behövs för att bli åklagare?

Åklagare i Sverige är i grunden Jurister. Om man uppfyller de formella kraven: jur. kandexamen eller juristexamen, tingsmeritering, vilket betyder att man har genomgått notarietjänstgöring vid tingsrätt eller förvaltningsrätt, och om man är svensk medborgare, kan man söka till Åklagarmyndighetens aspirantutbildning.

Är det svårt att få jobb som åklagare?

Arbetsförmedlingen bedömer att jurister och åklagare på fem års sikt kommer ha en arbetsmarknad i balans, alltså ungefär lika många jobb som jobbsökande.

Är det brist på åklagare?

Det råder en akut brist på åklagare vid många domstolar har vi fått reda på via medierna. Mängder av brottmål har ställts in. I en intervju tyckte en lagman vid en tingsrätt till och med att justitieministern borde skämmas för den uppkomna situationen.

Vem hjälper åklagare?

Åklagarna arbetar på uppdrag av den svenska staten. Åklagarmyndigheten samarbetar med flera andra myndigheter. Bland annat samarbetar vi med polisen, domstolarna, socialtjänsten och Kriminalvården.

Vad är åklagarens viktigaste uppgift?

Åklagaren har tre huvuduppgifter: att leda polisens brottsutredning, att fatta beslut om åtal ska väckas, samt att föra talan i domstol. Åklagaren leder förundersökningen vid allvarliga brott som misshandels- och sexualbrott och utreder brottet i nära samarbete med polisen.

Vad gör åklagaren i rättegången?

Vid rättegången har åklagaren en ställning som part i målet. Åklagaren hävdar under rättegången att en person har begått ett visst brott, sedan bedömer domstolen om det har bevisats att så är fallet. Åklagarens uppgift i domstolen är att bevisa att brottet har begåtts.

Vem försvarar en åklagare?

Den tilltalade kan ibland få en offentlig försvarare som utses av tingsrätten. Den offentlige försvararen är vanligtvis en erfaren advokat.

Share this post