Ny

Vad ar straffet for mord i Sverige?

Vad är straffet för mord i Sverige?

Straffet för mord är i Sverige efter lagändring 2009-07-01 fängelse på viss tid, lägst 10 år och högst 18 år eller livstid. Syftet är att skapa utrymme för en mer nyanserad straffmätning för mord och en höjd straffnivå för det tidsbestämda straffet för detta brott.

Vem kan dömas för mord?

Av 3 kap. 1 § brottsbalken (1962:700) framgår att den som berövar annan livet kan dömas för mord. I den tidigare gällande strafflagen skilde man mellan att döda någon med berått mod och av hastigt mod. I det förstnämnda fallet dömdes vanligen för mord, medan dödande i hastigt mod vanligen betecknades som dråp.

Vad är skillnaden mellan mord och dråp?

Vad är det för skillnad på mord och dråp? Dråp är ett mord som på grund av omständigheterna anses mindre grovt. Ett exempel kan vara att någon av barmhärtighet dödar en svårt sjuk. Däremot är det ingen skillnad mellan mord och dråp när det gäller att gärningsmannen måste ha uppsåt att döda.

Vad är dråp och mord?

Dråp är ett mord som på grund av omständigheterna anses mindre grovt. Ett exempel kan vara att någon av barmhärtighet dödar en svårt sjuk. Däremot är det ingen skillnad mellan mord och dråp när det gäller att gärningsmannen måste ha uppsåt att döda. Det finns tre typer av uppsåt, med olika grad av avsikt med dödandet.

Vad är grovt brott?

Grovt brott är beteckningen på ett brott som i jämförelse med ett ”normalbrott” framstår som grövre och därför bör bedömas efter en annan straffskala och få strängare påföljd.

Vad är straffskalan för mord?

Straffskalan för mord. Den nuvarande straffskalan för mord innehåller endast två steg, fängelse i tio år eller på livstid. Utvecklingen av praxis för omvandling av fängelse på livstid har medfört att avståndet mellan dessa två steg numera är mycket stort. Detta medför nackdelar i två hänseenden.

Vad gäller försök till mord i 3:11 BrB?

Försök till mord finner du i 3:11 BrB. Eftersom det rör sig om ett försöksbrott får man gå till 23 kap BrB. I 23:1 kan man läsa: ”Straff för försök bestämmes högst till vad som gäller för fullbordat brott och må ej sättas under fängelse, om lägsta straff för det fullbordade brottet är fängelse i två år eller däröver”.

Vad är kraven på försök till mord och grov misshandel?

Om det är en och samma gärning gentemot ett brottsoffer så kommer domstolen pröva om kraven på försök till mord respektive grov misshandel är uppfyllda. Om försök till mord anses föreligga kommer det brottet ”konsumera” grov misshandel, dvs gärningsmannen döms då endast för försök till mord.

Hur länge skall man dömas för mord?

För mord skall en myndig person dömas till fängelse på livstid. Den som begår mord som under 18 år, dömas till fängelse för minst två och högst tolv år. Försök är straffbart. Enligt 8:a kapitlets 1:a paragraf i strafflagen är mord ett brott som inte preskriberas.

Share this post