Populära

Hur fungerar sjuktransporter?

Hur fungerar sjuktransporter?

Du kan ansöka om ersättning för de kostnader du har haft för resor mellan ditt hem och exempelvis en vårdcentral, tandläkare eller ett sjukhus. Det gäller endast resor som du gjort på grund av din sjukdom eller förlossning. Du måste alltid betala en del av resan själv, den så kallade egenavgiften.

Vad är en sjukresa?

En sjukresa är en resa mellan en patients hem och till vård och behandling som är regionsfinansierad, eller en resa mellan två regionsfinansierade vårdgivare. I Region Stockholm krävs ett tillstånd från vårdgivare för att få ersättning för eller för att få resa med sjukresor som ordnas av regionen.

Vad innebär Sjukresa?

Om du inte kan resa med allmän kollektivtrafik till vården, till exempel med buss och tunnelbana, kan du ha rätt att bli beviljad sjukresa med taxi, rullstolstaxi eller egen bil. Det är alltid det medicinska behovet som styr om du har rätt till sjukresa och det är den som ger dig vård som bestämmer.

Kan man lämna sjukhuset när man vill?

Vården är frivillig Men du kan inte kräva en viss behandling om din läkare inte anser att den är motiverad. Du bestämmer själv om du vill avstå från eller avbryta en behandling. Det finns undantag vid psykiatrisk tvångsvård och vid isolering enligt smittskyddslagen.

När är man berättigad Sjukresa?

Hur går färdtjänst till?

Det är färdtjänstlagen som reglerar vem som har rätt att få färdtjänst. Det är sedan din kommun eller den myndighet som ansvarar för kollektivtrafiken som beslutar om du ska få färdtjänst. Beslutet tas utifrån hur svårt du har att förflytta dig på egen hand eller hur svårt du har att använda kollektiva färdmedel.

Kan man skriva ut sig själv från sjukhus?

Vid patientkonferens och telefonkontakt med läkare framkommer att patienten vårdas enligt hälso- och sjukvårdslagen och därför själv får bestämma om denne vill stanna eller skriva ut sig. Patienten får skriva ut sig.

Kan man bli tvingad att stanna på sjukhus?

I Sverige är sjukvård helt frivilligt och kan inte påtvingas utan samtycke, då det skulle strida mot grundlagen 2:6 och 8 §§ Regeringsformen. Det finns dock undantag där samtycke inte måste inhämtas, exempelvis vid psykiatrisk tvångsvård. Du har alltså inte begått något brott genom att hämta din mormor.

Vem får åka sjuktaxi?

Share this post