Blogga

Vad gor en personalavdelning?

Vad gör en personalavdelning?

HR-avdelningens huvuduppgifter är att: ge råd och stöd till chefer i HR-frågor. ge råd och stöd till medarbetare. utveckla HR-processer, metoder och verktyg för bland annat rekrytering, kompetensutveckling, ledarskap, lönebildning, arbetsmiljö, likabehandling och samverkan.

Vad gör en HR support?

Som HR Generalist på ett medelstort bolag så varierar arbetsuppgifterna med ”HR-året” och behovet hos cheferna i organisationen. Men det är i huvudsak fokus på chefsstöd, rekrytering, introduktion, medarbetarhälsa, rehabilitering, individärenden och arbetsrätt.

Vad menas med HR?

HR är en förkortning av Human Resources. Som HR-chef är du ansvarig för din arbetsgivares personalresurser samt den eventuella HR-avdelning som arbetar med och sköter rekryteringen, kompetensutvecklingen och personalvården.

Varför en HR funktion?

Ofta har HR ansvaret för att säkerställa organisationens tillgång till kompetenta ledare på såväl kort som lång sikt, vilket har en stark koppling till företagets övergripande mål och strategier. HR är den funktion i organisationen som har bäst insyn i personalens engagemang och motivation.

Vad är en HR-specialist?

Som HR-specialist är du den som jobbar nära den interna personalresursen och bedömer och utvecklar den kompetens som finns internt på företaget eller organisationen. Du är en viktig del i de olika processerna som till exempel rekrytering, personalvård och de anställdas välmående.

Hur blir man HR?

Du kan studera HR på högskola eller universitet eller gå en privat yrkesutbildning inom exempelvis personalfrågor och personalutbildning. Tänk på att många HR-utbildningar har arbetslivserfarenhet som ett av behörighetskraven. En HR-utbildning innehåller ämnen som psykologi, sociologi, socialpsykologi och pedagogik.

Hur ska en HR vara?

Som stödfunktion fungerar HR som interna konsulter. Med sin sakkunskap ska de vara ledning och chefer behjälpliga inom områden som rekrytering, kompetensutveckling, arbetsmiljö, omorganisation med mera. Det är dock respektive chef som har själva personalansvaret för sina medarbetare. Det är viktigt att komma ihåg.

Vad har personalchefen för roll?

Ofta är du som HR- och personalchef en del av ledningsgruppen och stöttar cheferna i kompetensförsörjning, ledarskapsutveckling, rekrytering, arbetsrätt, fackliga förhandlingar, rehabilitering, policys, lönekartläggning samt försäkringar och pensioner för anställda.

Vad krävs för att bli HR-specialist?

För att söka jobb som HR-specialist bör du ha akademisk examen som inriktar sig mot personal, HR och arbetsmiljöfrågor. En utbildning från ett kandidat eller magisterprogram med inriktning personal och arbetsvetenskap kommer utan tvekan att öppna dörrar för dig.

Hur blir man HR administratör?

HR-administratörer kan ha varierande utbildningsbakgrund. Lägst gymnasiekompetens, helst från Handels- och administrationsprogrammet eller från Ekonomiprogrammet, men allt oftare efterfrågar arbetsgivare någon form av eftergymnasial utbildning t ex från högskola / universitet eller från Yrkeshögskola.

Share this post