Ny

Vad kan det finnas for typ av rehabilitering?

Vad kan det finnas för typ av rehabilitering?

Med arbetslivsinriktad rehabilitering menas till exempel arbetsträning, anpassning av arbetsplatsen, ändrade arbetsuppgifter eller utbildning. Arbetsanpassning innebär att arbetet anpassas efter de förutsättningar som personen har för att kunna göra sitt jobb.

Vilket är Försäkringskassans ansvar i rehabilitering?

Försäkringskassan utreder behovet av arbetslivsinriktade åtgärder och samordnar insatser från hälso- och sjukvården, arbetsgivaren, Arbetsförmedlingen, socialtjänsten och andra aktörer för att patienten ska kunna återgå i arbete eller arbetssökande.

När är arbetsgivaren skyldig att göra en rehabiliteringsutredning?

Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen ett ansvar för att en anställd som drabbats av skada eller sjukdom får del av de anpassnings-​ och rehabiliteringsåtgärder som behövs för att den anställde ska kunna fortsätta arbeta.

När ska en rehabiliteringsplan upprättas?

En rehabiliteringsplan (plan för återgång i arbete) ska tas fram för anställda som bedöms vara sjukskrivna 60 dagar eller längre. Planen ska ha tagits fram senast dag 30 i sjukperioden. Arbetsgivaren måste alltså senast dag 30 ha bedömt hur länge en sjukskrivning förväntas pågå.

Hur långt sträcker sig arbetsgivarens rehabiliteringsansvar?

Det grundläggande regelverket som reglerar arbetsgivarens rehabiliteringsansvar säger att en medarbetare får vara sjukskriven i maximalt ett år innan beslut slutligt kan fattas om personen skall anses sjuk tillsvidare eller måste gå tillbaka till arbetet.

Vem har rehabiliteringsansvaret?

Rehabiliteringsansvar. När en arbetstagare får nedsatt arbetsförmåga på grund av skada eller sjukdom aktualiseras arbetsgivarens rehabiliteringsansvar. En sjuk arbetstagare kan på så sätt anses ha ett förstärkt anställningsskydd.

Vad är en arbetsrehabilitering?

Det är åtgärder som ska leda till att en person så långt som möjligt ska behålla eller få tillbaka sin fysiska och psykiska funktionsförmåga. Patientens arbetsgivare ansvarar för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen.

Share this post