Frågor

Vad ar haleriforseelse?

Vad är häleriförseelse?

Häleri är en sammanfattande benämning på olika slag av hantering av egendom som någon annan person kommit åt genom ett brott, till exempel att gömma eller sälja stulet gods. Häleri eller häleriförseelse är ett brott som man kan göra sig skyldig till om man köper eller på något annat sätt befattar sig med stöldgods.

Vad är brottet för häleri?

Häleri är en sammanfattande benämning på olika slag av hantering av egendom som någon annan person kommit åt genom ett brott, t. ex. att gömma eller sälja stulet gods.

Vad är skillnaden mellan häleri och häleriförseelse?

Sammanfattningsvis kan dina handlingar utgöra häleri men det kan också vara häleriförseelse. Detta är upp till en domstol att avgöra. För häleri är straffskalan maximalt två år i fängelse. För häleriförseelse är straffskalan böter eller fängelse i max 6 månader.

Vad räknas som grovt häleri?

Häleri i svensk lagstiftning En serie stölder och hälerier har bedömts som grova brott på grund av att gärningsmannen därigenom deltog i systematisk brottslig verksamhet av allvarlig art. Befattning med stulna tavlor i syfte att för annans räkning återförsälja dem till ägaren mot en lösesumma har ansetts utgöra häleri.

Hur vet man att något är stöldgods?

– Du kan kolla om det ser ut som om någon skrapat bort ramnumret eller om den är stöldmärkt. Det är alltid bra om det dessutom finns kvitto och andra bevis på att varan inte är stulen, säger Leif Björklund.

Vad krävs för att bli dömd för häleri?

Lite förenklat kan sägas att den som medvetet befattar sig med egendom som fråntagits annan genom brott kan dömas för häleri. Bestämmelsen för häleri återfinns i 9 kap. 6 § brottsbalken och där framgår att det finns 4 olika gärningstyper avseende häleri.

Vilka rekvisit krävs för brottet häleri?

Om uppsåt till förbrottet brister kan istället ansvar för häleriförseelse enligt 9 kap. 7 § BrB här bli aktuellt, då brottet endast kräver oaktsamhet. Svaret på din fråga blir alltså att en person som stulit gods och som därefter säljer detta, inte kan blir ansvarig för häleri.

Vilka rekvisit krävs för häleri?

Lite förenklat kan sägas att den som medvetet befattar sig med egendom som fråntagits annan genom brott kan dömas för häleri.

Share this post