Populära

Vem ar Aja i de stulna barnen?

Vem är Aja i de stulna barnen?

Det svenska ombudet Anna Maria Elmgren, eller Aja som hon kallas i Uppdrag granskning, var redan 1975 anklagad för att bedriva handel med de stulna barnen. Den utredningen lades då ner för att nu 40 år senare komma upp till ytan igen.

Vem var Aja?

”Aja” var officiell AC-representant från mitten av 1970-talet och var även i kontakt med den svenska ambassaden i Chiles huvudstad Santiago. Hon fungerade också som en domstolserkänd borgensman med tillfällig vårdnad eftersom barn enligt gällande lag inte kunde släppas omedelbart för internationell adoption.

Vem var aja i Chile?

Adoptionscentrums svenska medarbetare ”Aja” har förmedlat hundratals adoptioner från Chile till Sverige sedan början av 70-talet. Genom att gå igenom gamla brev och dokument kan Uppdrag granskning visa hur arbetet kunde gå till.

Vem var Aja Adoptionscentrum?

Genomkorrupta Adoptionscentrum (AC), världens näst största adoptionsförmedlare som har stått bakom 30 000 adoptioner till Sverige, och AC:s mångåriga anställda på plats i Chile Anna-Maria ”Aja” Elmgren, som också opererade i flera andra sydamerikanska länder under de högerextrema militärjuntornas tid på 1970- och 80- …

Vem är Aja Adoptionscentrum?

Adoptionscentrums representant och tillika Ert ombud i Chile heter Anna Maria Elmgren, kallad Aja. Hon är svenska, gift med en chilenare och bosatt i Chile sedan många år. Hon utför ett stort arbete, ibland under besvärliga förhållanden, för att förena barn och föräldrar.

Verksamheten startade efter militärkuppen 1973. AC fick kontakt med en svensk kvinna, Anna-Maria ”Aja” Elmgren, gift med en chilensk officer nära knuten till Pinochets junta. Hon förmedlade sedan över 2,000 adoptioner till Sverige. En del av dessa barn togs när mamman satt i fängelse för ”omstörtande verksamhet”.

Hur många barn adopterades från Chile?

Det finns ca 2200 personer i Sverige som är adopterade från Chile.

Share this post