Blogga

Vad ar en arrestvakt?

Vad är en arrestvakt?

Arbetsuppgifterna som arrestantvakt, tidigare vaktkonstapel, kan variera beroende på i vilken polisarrest som personen är placerad. Vanliga arbetsuppgifter i polisarresten är att jobba i intaget där arrestvakten ansvarar för mottagning och avvisiterar den intagne och dess tillhörigheter.

Vilka jobbar i arresten?

I Sverige hanterar till största del civilanställda arrestvakter anställda av polismyndigheten de gripna samt omhändertagna. Arrestantvakterna jobbar under häkteslagen och har ofta gått en tre veckor lång internutbildning hos polisen.

Vad är en häktad?

Ett häkte är en lokal för tillfälligt frihetsberövande, bland annat för den som häktats av domstol. I Sverige administreras häktena av Kriminalvården. Detta ska inte förväxlas med en polisarrest där gripna samt anhållna sitter inlåsta där ansvaret istället ligger hos polisen.

Vad har en arrestvakt i lön?

28 600 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Vad är Polisarrest?

Polisarrest – förvaringsplats för den som gripits eller omhändertagits av polis.

Vad tjänar man som arrestvakt?

Hur hamnar man i häkte?

En person får anhållas i avvaktan på att domstol ska pröva en fråga om häktning. En person får också anhållas om det är av stor vikt för utredningen. Ett beslut om att anhålla någon fattas av åklagare. Senast klockan 12 tredje dagen efter ett beslut om anhållande måste åklagaren göra häktningsframställan till domstol.

Vad händer när man blir häktad?

Du får vara inlåst som anhållen i högst tre dagar. Klockan tolv på tredje dagen måste åklagaren bestämma om du ska släppas ut, eller om du ska komma till domstolen. Sedan bestämmer domstolen om du ska släppas, eller om du ska bli häktad. Om du blir häktad så fortsätter du att vara inlåst.

Får man ringa från arresten?

Det är inte möjligt att ringa till någon som sitter häktad. Det är däremot möjligt för den häktade att ringa utgående samtal, om man inte har restriktioner som förbjudet det. Den häktade använder ett telefonsystem på häktet som gör att Kriminalvården kan kontrollera vem hen ringer till (8 § FARK Häkte).

Share this post