Ny

Kan man kopa p-piller utan recept?

Kan man köpa p-piller utan recept?

P-piller får du på recept. Boka en tid på en ungdomsmottagning om du vill börja med p-piller. Det finns ingen åldersgräns för när du får börja med p-piller, det är den som skriver ut det som avgör om det är ett bra preventivmedel för dig. Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare.

Vilka preventivmedel skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar?

Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar. Du och den eller de som du har sex med delar på ansvaret för att skydda er mot graviditet. Kopparspiral är ett väldigt säkert skydd om du inte vill få till en graviditet.

När började p-piller användas i Sverige?

I Sverige blev preventionstabletterna, som de kallades i början, godkända av dåvarande Medicinalstyrelsen 1964 och året därpå kom de ut på marknaden. Ganska snart tvingades man inse att p-pillren inte var den slutliga lösningen på preventivmedelsfrågan som de flesta hade önskat och hoppats på.

När började man med p-piller i Sverige?

En av biverkningarna för Enovid var att den förhindrade ägglossning som resulterade i att preventivmedlet användes som ett graviditetsskydd. Däremot blev inte p-pillret lagligt förrän 1964, då Medicinalstyrelsen i Sverige godkände p-piller.

Kan man få könssjukdomar trots kondom?

Kan jag ha smittats av någon könssjukdom trots att vi hade kondom under hela samlaget? Nej, du behöver inte vara orolig för någon sjukdom om du använde kondom och om den inte gick sönder. Du får avvakta och se om klådan försvinner, gör den inte det får du göra en kontroll hos barnmorskan.

Varför skyddar kondom mot alla könssjukdomar?

En kondom är ett skydd av mycket tunt gummi eller plast som du kan sätta på en penis eller en dildo om du ska ha samlag. Kondom är enkelt att använda och ger ett bra skydd mot både könssjukdomar och graviditet.

När kostar p-piller pengar?

Preventivmedel inom läkemedelsförmånen, så som p-piller eller långtidsverkande hormonpreparat är kostnadsfria för unga till och med 20 år. För personer som fyllt 21 år se nedan. Även för preventivmedel som normalt används längre än ett år är egenavgiften vid expedition 100 kronor.

Vilka Hormonspiraler finns?

Det finns olika hormonspiraler och tre rekommenderas i Kloka listan. Levosert är godänd för sex år, Kyleena för fem år och Jaydess är godkänd för tre år. Alla har en preventiv säkerhet jämförbar med sterilisering. Blödningsmängden reduceras kraftigt och vissa får amenorré.

Share this post