Allmänning

Hur bestams de fyra sista siffrorna i personnumret?

Hur bestäms de fyra sista siffrorna i personnumret?

Efter bindestreck följer 4 siffror till, varav 3 är ett löpnummer och den sista är en kontrollsiffra. Kontrollsiffran är jämn för kvinnor och udda för män (sista siffran i personnumret).

Vem bestämmer personnummer?

Personnummer är ett nummer som Skatteverket tilldelar personer folkbokförda i Sverige för att identifiera dem hos bland annat myndigheter. Systemet, som var det första i världen som omfattade ett lands hela befolkning, infördes 1 januari 1947. Tilldelningen av personnummer regleras i folkbokföringslagens §18.

Siffran är udda för män och jämn för kvinnor. Den sista siffran i ditt personnummer kallas för kontrollsiffra och räknas ut efter födelsetiden och födelsenumret. Om du är född innan 1990 kan ditt personnummer gömma ännu mer hemlig fakta. Innan 1990 avslöjade ditt födelsenummer var i Sverige du var född.

Hur tilldelas personnummer?

Alla personer som folkbokförs i Sverige tilldelas ett personnummer. Skatteverket är den myndighet som fastställer personnummer i Sverige. Ett nyfött barn får sitt personnummer vid registrering i folkbokföringsregistret medan en person som invandrar till Sverige tilldelas ett personnummer då invandringen registreras.

Vad betyder de sista siffrorna i personnumret?

De tre första siffrorna efter födelsetiden kallas för födelsenummer, där den tredje siffran anger personens kön. Siffran är udda för män och jämn för kvinnor. Den sista siffran i ditt personnummer kallas för kontrollsiffra och räknas ut efter födelsetiden och födelsenumret.

Vilken siffra i personnumret visar kön?

De enda uppgifter som kan utläsas ur ett personnummer är födelsetid och kön. Könet framgår av näst sista siffran i personnumret och är udda för män och jämn för kvinnor.

Hur skapas personnummer?

De sex första siffrorna består av personens födelsedatum noterat som år (utan sekelangivning), månad och dag. De tre första siffrorna efter skiljetecknet är personnumrets födelsenummer, som består av ett löpnummer där tredje siffran anger personens kön – jämn siffra för kvinnor och udda för män.

När tilldelas personnummer?

Sverige införde personnumret 1947 och det har sedan dess fått stor betydelse i samhället. Personnummer finns i flera andra länder, men Sverige är unikt då det har fått en bredare användning och en allmän acceptans i samhället. Personnumret är en identitetsbeteckning som på ett entydigt sätt identifierar en individ.

Share this post