Trendig

Hur ska ett yttrande se ut?

Hur ska ett yttrande se ut?

Yttrandet ska innehålla uppgifter huruvida den unge har utfört tidigare utdömd ungdomsvård eller ungdomstjänst och när så skedde. Om påföljden, helt eller delvis, inte har utförts ska yttrandet redogöra för varför.

Vad innebär ett yttrande?

Ett yttrande är oftast en skrift eller skrivelse som skickas eller lämnas in till domstolen. Ett yttrande kan i sällsynta fall avges på telefon och nedtecknas i en tjänsteanteckning.

Vad är ett yttrande socialtjänsten?

Skriva yttrande till domstol enligt 11 § LUL Åklagaren eller undersökningsledaren ska i vissa fall inhämta ett yttrande från socialnämnden när ett barn misstänks för att ha begått ett brott innan hen fyllt 18 år. Yttrandet används som underlag när åklagaren fattar beslut i åtalsfrågan.

Vad ska ett yttrande innehålla?

18 § första stycket rättegångsbalken. Ett yttrande ska innehålla en redogörelse för vilka åtgärder som nämnden tidigare har vidtagit i fråga om den unge samt en bedömning av om den unge har ett särskilt behov av åtgärder som syftar till att motverka att han eller hon utvecklas ogynnsamt.

Hur skriver man ett yttrande till domstolen?

Här skriver du vad du vill ha. Skriv hur du vill att ditt beslut ska ändras. Här skriver du varför du tycker att beslutet är fel och varför du har rätt att få den hjälp som du har sökt. Om du har intyg som styrker dina argument skickar du med dem.

Varför finns LUL?

I LUL finns bland annat bestämmelser som anger hur poli- sens och åklagarens förundersökning ska handläggas, när ungdomar får häktas och vad som gäller vid rättegång. I LUL finns också bestämmelser som anger när åklagaren kan underlåta att väcka åtal.

Är förekommande i minst 1 strafföreläggande?

Vid mindre allvarliga brott kan åklagare besluta om ett så kallat strafföreläggande i stället för att väcka åtal, vilket innebär att det inte blir någon rättegång. En förutsättning för ett strafföreläggande är att den som misstänks för brottet har erkänt det, antingen omedelbart eller inom en viss angiven tidsperiod.

Vad betyder Bevistalan?

Bevistalan – en prövning i domstol Vid bevistalan sker en prövning i domstol. Domstolens uppgift är då att ta ställning till om barnet har begått brottet eller inte, men någon påföljd utdöms inte.

Vad är skillnaden mellan laglighetsprövning och Förvaltningsbesvär?

Om beslutet rör dig själv och du anser att själva beslutet är fel kallas det förvaltningsbesvär. Om du tycker att det var fel av kommunen att ens fatta beslutet kallas det för laglighetsprövning (tidigare kommunalbesvär).

Vad ska överklagande innehålla?

Ett överklagande måste vara skriftligt. Det här ska finnas med i ett överklagande: Namn….I ditt överklagande ska du svara på tre viktiga frågor:

  • Vilket beslut vill du överklaga?
  • Hur vill du att domstolen ska ändra beslutet?
  • Varför ska domstolen ändra beslutet?

Vad händer vid en husrannsakan?

En undersökning som görs för att söka efter föremål som kan ha betydelse som bevis, eller för att söka efter någon som ska gripas, anhållas eller häktas. Beslut om husrannsakan fattas vanligen av förundersökningsledaren, dvs. av åklagare eller av polis, eller av domstolen.

Vad innebär remissvar?

Remisser och remissvar Innan regeringen tar ställning till ett förslag skickas det på remiss till myndigheter, organisationer och andra intressenter. Regeringen vill veta vad de som berörs tycker och vilket stöd som förslaget har. Även allmänheten har rätt att lämna synpunkter.

Vad är ett ungdomskontrakt?

Ett ungdomskontrakt är en vårdplan som syftar till att tydliggöra för den unge att vården är gemensamt överenskommen mellan den unge och socialtjänsten.

Vad är lagöverträdare?

Lag med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. Lagen behandlar hur polis, åklagare och domstolar ska handlägga ärenden där den misstänkta personen är under 21 år. För ungdomar under 18 år finns bland annat begränsningar i hur länge de får vara frihetsberövade och krav på att utredningar ska bedrivas snabbt.

Share this post