Populära

Vad ar transmural hjartinfarkt?

Vad är transmural hjärtinfarkt?

Hjärtinfarkt kan beskrivas antingen efter vilken anatomisk del av hjärtat som drabbas (till exempel en bakväggs- eller framväggsinfarkt), efter hur stor del av hjärtmuskelväggen som dör (transmural eller subendokardiell infarkt), eller efter vad EKG visar (ST-höjningsinfarkt, icke-ST-höjningsinfarkt).

Vad är ST-sänkning?

Hos män tyder en speciell förändring av EKG-kurvan, en så kallad ST-sänkning, på att de har syrebrist i hjärtmuskeln och är i riskzonen för hjärtsjukdom. Men en sådan ST-sänkning har inte samma betydelse för kvinnor.

Vad är Hjärtatack?

När proppen helt täpper till kärlet kan blodet inte längre nå delar av hjärtmuskeln och det uppstår allvarlig syrebrist, ischemi. Om syrebristen varar mer än 15 minuter börjar hjärtmuskelcellerna dö. Skadan som uppstår är en hjärtinfarkt.

Vad är ST höjningsinfarkt?

Akut ST-höjningsinfarkt uppstår i de flesta fall på grund av en ruptur eller fissur i ett aterosklerotiskt plack i kranskärlen. Rupturen förorsakar aktivering av trombocyter och koagulationsmekanismer, vilket leder till akut trombosbildning som helt obstruerar blodflödet i kärlet.

Vad är Antiischemisk behandling?

Antiischemisk behandling med betablockerare p.o., nitrater (isosorbidmononitrat p.o. eller nitroglycerin i.v.) och ev kalciumantagonist. Betablockerare minskar mortalitet och morbiditet, medan nitrater/kalciumantagonister främst har symtomlindrande effekt.

När får man köra bil efter en hjärtinfarkt?

Efter genomgången hjärtinfarkt bör patienten avrådas från bilkörning och flygning under den första veckan. Det vetenskapliga underlaget för vad som är en optimal sjukskrivningstid är svagt. Enligt riktlinjer från Socialstyrelsen är arbetsförmågan i normalfallet helt nedsatt i minst 4 veckor.

Varför inte köra bil efter hjärtinfarkt?

Efter en akut hjärtinfarkt får privatbilister inte köra bil på 2–4 veckor. Yrkesbilister måste vänta i tre månader innan de får återgå till arbetet bakom ratten. Hjärtsvikt, fortsatta kranskärlssymptom och rytmstörningar kan förlänga körförbudet.

Vad är Aortarot?

Definition. Aortainsufficiens innebär ett läckage i aortaklaffen och är ibland associerad med aneurysm av aortarot eller aorta ascendens.

Kan kroppspulsådern läcka?

Du måste få vård snabbt om bråcket brister Det är mycket viktigt att snabbt komma till ett sjukhus och bli opererad om bråcket brister. Det är livshotande eftersom du får inre blödningar. Här är exempel på vanliga symtom vid ett brustet bråck: Det gör mycket ont i magen eller i nedre delen av ryggen.

https://www.youtube.com/watch?v=Bnoo5insrUQ

Share this post