Blogga

Vad ar ett fortgaende missbruk?

Vad är ett fortgående missbruk?

Med begreppet fortgående missbruk av narkotika avses i princip allt injektionsmissbruk samt dagligt eller så gott som dagligt missbruk oberoende av intagningssätt eller medel. Med fortgående missbruk av flyktiga lösningsmedel menas inandning av flyktiga lösningsmedel i syfte att berusa sig.

Med ett fortgå- ende missbruk av narkotika avses i princip allt injektionsmissbruk samt dagligt, eller så gott som dagligt missbruk, oberoende av intagningssätt och medel (prop. 1981/82:8 s. 75). Ett fortgående missbruk av flyktiga lösningsmedel föreligger vid ett dagligt eller annars regelbundet återkommande missbruk.

Vad är Generalindikationen?

Generalindikationen innebär att missbrukaren till följd av ett fortgående missbruk av alkohol, narkotika eller flyktiga lösningsmedel är i behov av vård för att komma ifrån sitt missbruk och att vårdbehovet inte kan tillgodoses enligt socialtjänstlagen eller på annat sätt.

När en förälder missbrukar?

När föräldrar eller andra vuxna i familjen har missbruk eller beroende behöver barnens situation och behov av stöd bedömas och kanske utredas. Därför måste missbruks- och beroendevården uppmärksamma om det finns barn och deras behov.

Hur många barn lever med föräldrar som är missbrukare?

drygt 20 procent av alla barn i Sverige, upp till 430 000 barn, har någon gång under uppväxten haft minst en förälder med alkoholproblem. Det är vart femte barn. 15 procent av alla barn i Sverige, alltså 320 000, har påverkats negativt i någon utsträckning av att ha vuxit upp med minst en förälder med alkoholproblem.

Vilka åldersgränser finns i LVM?

Ny åldersgräns för vård enligt LVM Ny åldersgräns för personer som vårdas enligt LVM bestämdes 1998 till 21 år och uppåt. 2005 infördes uppgift om den LVM-vårdades boende efter institutionsvård. Uppgift om födelseland infördes år 2006.

Vem kan skriva LVM intyg?

Alla läkare i allmän tjänst får utfärda läkarintyg, men bör förankras hos ansvarig specialistläkare vid den enhet underläkaren tjänstgör.

Hur kompletterar SoL och LVM varandra när det gäller missbruksvården?

22 § Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2014:5) om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS. Det saknas i vissa fall bedömningar av den enskildes behov Nämndens bedömning av enskildas behov är en viktig grund för vidare planering av en insats.

Kan befaras komma att allvarligt skada sig själv eller någon närstående?

Förutsättningar för vård enligt LVM c) kan befaras komma att allvarligt skada sig själv eller någon närstående.

Hur många barn lever i dysfunktionella familjer?

Det finns en halv miljon barn i Sverige som växer upp i dysfunktionella familjer och i dag råder det en stor okunskap i ämnet och ingen vet hur man ska fånga upp barn som lever i ett medberoende. Vardagen för de här barnen är en oförutsägbar miljö.

När har socialtjänsten rätt att med tvång vårda någon med missbruksproblem?

rättens beslut om vård inte kan avvaktas på grund av att missbrukaren kan antas få sitt hälsotillstånd allvarligt försämrat, om han eller hon inte får omedelbar vård, eller på grund av att det finns en överhängande risk för att missbrukaren till följd av sitt tillstånd kommer att allvarligt skada sig själv eller någon …

Share this post