Rekommendationer

Hur paverkar sociala medier ens identitet?

Hur påverkar sociala medier ens identitet?

Den klara slutsatsen i förhållande till teori och tidigare forskning är att sociala medier fungerar som en plats att hämta information för utvecklingen av den egna identiteten. Utan denna information riskerar individen att drabbas av utanförskap.

Hur tar Erikson hänsyn till biologiska faktorer?

Individens identitet utvecklas enligt Erikson genom ett samspel mellan biologiska, sociala och kuturella inflytelser. Utveckilngen är dock konfliktfylld och sker genom en serie kriser som individen måste ta sig genom. Konflikterna är nödvändiga för att individens mognad skall kunna utvecklas normalt.

Vad är en existentiell kris i Erikssons Stadieteori?

Psykosociala utvecklingskriser. Erikson menade att varje utvecklingsfas kan ses som en kris eftersom att all utveckling är konfliktfylld. Genom de sociala och kulturella erfarenheter barnet får då konflikten löses utvecklar barnet sin personlighet därför kallas Eriksons faser för psykosociala utvecklingskriser.

Vad har internet för betydelse för Identitetsskapandet?

Internet, ett växande system av nätverk, har kopplat samman miljontals människor i nya rum som förändrar samhället, vårt sätt att tänka och våra identiteter. Hon beskriver datorn dels som ett redskap för att kommunicera med andra och dels för att t. ex. skriva, men menar att den blivit så mycket mer än så.

Vad visar sociala medier upp för bild av en person och varför?

Kroppsuppfattning & självkänsla Unga vuxna som spenderar flera timmar vid sociala medier riskerar att drabbas av ångest (Vannuccia et al. 2016). Det som upplevs viktigt för dessa ungdomar är att presentera sig genom bilder och texter där fysiskt utseende spelar en viktig roll (De vries, Jochen, Graaf & Nikken 2015).

Hur blir Identitetsskapandet påverkat av media?

Sociala medier påverkar individens uppfattning om sig själv och sin identitet men kan också bli en bidragande faktor till hur denne reflekterar och omskapar sin identitet. 8 Tidigare har man tänkt att identiteten på sociala medier är något skiljt från den “riktiga identiteten”.

Share this post