Populära

Vem likstalls med foralder nar det galler t ex Omvardnadsbidrag?

Vem likställs med förälder när det gäller t ex Omvårdnadsbidrag?

du ger barnet omvårdnad och tillsyn till följd av funktionsnedsättningen i minst sex månader. du är barnets förälder eller kan likställas med barnets förälder. du och ditt barn är försäkrade i Sverige. Det är ni om ni bor här, men det finns några undantag från den regeln.

Vad är Försäkringskassans mailadress?

Försäkringskassans kundtjänst e-postadress: [email protected].

Vad krävs för att få Merkostnadsersättning?

Du som har en funktionsnedsättning eller har ett barn som har en funktionsnedsättning kan få ersättning för de extra kostnader som du har. Det kan du få genom ett bidrag som heter merkostnadsersättning. Du ansöker om det hos Försäkringskassan. Merkostnadsersättningen finns sedan 2019.

Vad ska Omvårdnadsbidraget användas till?

Vad innebär det att få omvårdnadsbidrag? I korta ordalag menas det att du får ersättning för tid du inte kan vara på arbetet utan behövs som extra resurs för ditt barn. Bidraget baserar på ditt barns ålder och jämförs mot andra barn i samma ålder utan samma funktionsnedsättning.

Vad är barnbidrag i Sverige?

Barnbidrag är ett generellt statligt bidrag till föräldrar med barn i Sverige. Alla barn som bor i Sverige har rätt till barnbidrag. Det är utformat enligt en renodlat generell barnbidragsmodell, där alla skatteavdrag riktade till familjer och barn och behovsprövade stöd avskaffats till förmån för ett helt universellt stöd.

Vem var förespråkare för barnbidraget?

Alva och Gunnar Myrdal var ledande förespråkare för införandet av barnbidrag, de argumenterade för barnbidrag i boken Kris i befolkningsfrågan från 1934. Den nuvarande modellen med så kallat allmänt barnbidrag, oavsett inkomst, infördes 1948 och var på 260 kronor per barn och år, motsvarande 4 597,75 SEK 2010.

Vad är allmänna barnbidraget?

Barnbidraget är ett generellt bidrag, som karaktäriseras av att det utgår med fasta belopp per barn oavsett föräldrarnas inkomst. Barnbidraget regleras i socialförsäkringsbalken. Den tidigare lagen (1947:529) om allmänna barnbidrag har upphört att gälla i och med införandet av socialförsäkringsbalken.

Share this post