Trendig

Har tullen pistol?

Har tullen pistol?

Rätt att inneha och bära tjänstepistol 2 § En tulltjänsteman får inneha en tjänstepistol endast om Tullverket har tilldelat tjänstemannen vapnet, vapnet inte har återkrävts och tjänstemannen har avlagt ett godkänt skjutprov enligt bilagan till denna författning för högst ett år sedan.

Enligt Tullverkets interna regler är det idag endast tulltjänstemän i civil klädnad som får bära skjutvapen, till exempel när de bistår polisen vid en husrannsakan. Eftersom en del av de tulltjänstemän som idag arbetar vid gränskontroller också har haft sådana uppdrag är de utbildade i att använda tjänstevapen.

Vem får bära skjutvapen?

Rätt att bära vapen. Behov av skjutvapen har den polisman som regelbundet eller tillfälligt tjänstgör i yttre eller inre tjänst och i sin funktion förväntas utföra ingripanden som kan innefatta våldsanvändning.

Vad får tullen göra?

Tullverket har bland annat till uppgift att fastställa och ta ut tullar, skatter och avgifter så att en riktig uppbörd kan säkerställas. Tullverket ska också övervaka och kontrollera in- och utförsel av samt förebygga och motverka brottslighet i samband med detta.

Får tullen gripa?

Nu får tullen gripa och hålla kvar misstänkta personer: ”Efterlängtat verktyg” Från 1 augusti får Tullverkets personal rätt att ingripa och hålla kvar brottsmisstänkta personer på plats. – Det är ett efterlängtat verktyg, säger Mattias Fridegård som är chef för kontrollenhet nord vid Tullverket.

Var finns tullen?

Svenska klareringsexpeditioner med fasta öppettider

  • Arlanda.
  • Eda.
  • Göteborg/Arendal.
  • Hån.
  • Malmö
  • Norrköping.
  • Stockholm.
  • Storlien.

Vilka får ha vapen?

Du ska ha fyllt 18 år (vissa undantag finns), vara laglydig och skötsam och kunna intyga ändamålet med att du ska inneha vapen. När du köper vapen från en privatperson måste du även skicka in säljarens originallicens tillsammans med din ansökan om tillstånd att inneha skjutvapen.

Vilka befogenheter har Tullverket?

Är tulltjänstemän poliser?

Anställd vid Tullverket inom brottsbekämpning eller effektiv handel. Arbetsuppgifterna varierar beroende vilken enhet tulltjänstemannen arbetar på. De som är ute och gör kontroller har uniform och har samma befogenheter som polisen när det gäller brott mot smugglingslagen.

Share this post